Bosna i Hercegovina     | 12.11.2019. 13:27 |

Goražde - Prezentacija Novelacije glavnog projekta izgradnje obaloutvrda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 12. novembra (FENA) - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Svjetska banka i Grad Goražde organizirali su javnu raspravu u okviru koje su prezentovana idejna riješenja za Novelaciju glavnog projekta izgradnje obaloutvrda ''Goražde – nizvodno od centra grada''.

Direktor Ureda za implementaciju projekata Federalnog ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer podsjetio je da je prije šest mjeseci potpisan ugovor za izgradnju obaloutvrde na lijevoj i desnoj obali Drine nizvodno od Goražda, u ukupnoj dužini od 4,8 kilometara. Projekat vrijedan blizu 10 miliona KM finansira Svjetska banka.

- Prilikom izvođenja radova susreli smo se s određenim izazovima koji su prezentirani na javnoj raspravi i sva ta odstupanja u odnosu na glavni projekat su utvrđena još prije nekoliko mjeseci, kada smo mi sa ključnim akterima dogovorili da se krene u proces novelacije glavnog projekta. Predložena su određene izmjene na obje obale, gdje god je to bilo moguće - kazao je Dunđer.

 Dodao je da će idejna riješenja u dogledno vrijeme biti dostavljena gradskim vlastima koje se o njima trebaju očitovati, vodeći računa o tehničkim ali i finansijskim aspektima.

Idejna rješenja prezentirali  su predstavnici firme „Higracon“ d.o.o. Sarajevo kojoj je povjeren posao projektovanja izgradnje obaloutvrde.

- U sklopu Novelacije glavnog projekta uradili smo nekoliko manjih podprojekata kao što je stabilizacija klizišta u MZ Hubjeri, kanalizacioni kolektor sa postrojenjem za prečišćavanje, te izgradnja sportsko-rekreativne zone na površini od 3,5 dunuma na lijevoj obali, koja pripada MZ Goražde IV a planirani su brojni sadržaji kojima će se taj kompletan prostor urbanizirati. U narednom periodu očekujemo potvrdu od Grada Goražda da se oni slažu sa našim prijedlozima koje smo dali u više varijanti i nakon potvrde ćemo pristupiti završetku ovog projekta - istakao je direktor firme „Higracon“ Sarajevo Armin Hadžialić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da će se Gradska uprava ubrzo očitovati o ponuđenim rješenjima.

- Sretni smo da ćemo dobiti novi sportsko-rekreativni centar, da ćemo imati posebne objekte za Moto klub Goražde koji ćemo izmjestiti, te za Udruženje ribolovaca i u cjelini uređenu obalu sa naljepšim šetalištem. Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za naš grad a uporedo s njim radimo pripreme za veliki projekat izgardnje obalautvrde koji se nastavlja prema Vitkovićima za što imamo veliko razumijevanje - rekao je Ramović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde dio projekta 'Zdrave zajednice u BiH'

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'