Svijet     | 12.11.2019. 13:08 |

Palestinci pozdravili presudu Evropskog suda pravde

FENA Internet

RAMALLAH, 12. novembra  FENA) – Palestinci su danas pozdravili presudu Evropskog suda pravde (ECJ) o označavanju proizvoda iz izraelskih naselja.

Saeb Erakat, generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozdravio je sudsku odluku i pozvao je sve evropske zemlje da "provedu ono što je njihova zakonska i politička obaveza".

- Mi zahtijevamo, ne samo ispravno označavanje teritorije porijekla proizvoda koji dolaze iz kolonijalnih naselja, nego i zabranu tih proizvoda na međunarodnim tržištima - izjavio je Erakat. 

Zvaničnik PLO-a također je izjavio da "ova presuda služi kao podsjetnik međunarodnoj zajednici na neophodnost toga da se Izrael smatra odgovornim za svoja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i rezolucija UN-a, uključujući rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, kao temeljni preduslov za očuvanje političkog procesa koji bi doveo do okončanja izraelske okupacije Palestine i ostvarenja pravednog i trajnog mira u našoj regiji".  

Erakat je pozvao visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava, Michelle Bachellet, da "ostvari svoj mandat u skladu s rezolucijom 31/36 i objavi dugo očekivanu bazu podataka o kompanijama angažovanim u nelegalnim izraelskim naseljima i represiju nad palestinskim narodom".

Evropski sud pravde navodi u presudi da "prehrambeni proizvodi koji potiču s teritorija okupiranih od države Izrael moraju nositi oznaku  teritorije porijekla", prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'