Svijet     | 12.11.2019. 08:06 |

Turska neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu

FENA Internet

ANKARA, 12. novembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da Ankara nikada neće odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu.

"Besmisleno je očekivati da će se naša država povinovati pred prijetnjama i odustati od svojih prava u istočnom Mediteranu. Niko ne treba ni sumnjati da ćemo nastaviti naše istraživačke i bušotinske aktivnosti kao i dosad", navodi se u saopćenju upućenom nakon što je Vijeće za vanjske poslove Evropske unije usvojilo okvirni dokument o mjerama koje se odnose na aktivnosti bušenja (eksploatacije plina) od strane Turske u istočnom Mediteranu, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je također navelo da u istočnom Mediteranu djeluje prema normama međunarodnog prava te u skladu s pravima i interesima kiparskih Turaka.

Nadalje se dodaje da Turska nikada neće odustati od zaštite prava i interesa kiparskih Turaka uprkos svim, kako se navodi, nedozvoljenim koracima Evropske unije.

U saopćenju se kaže da su Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar od 2004. godine konstantno djelovali konstruktivno kako pitanje oko resursa plina u istočnom Mediteranu ne bi izazvalo daljnje tenzije nego kako bi doprinijelo sveukupnoj stabilnosti u regionu.

"Vlasti kiparskih Grka i EU, koja zauzima maksimalističku poziciju, ne žele vidjeti činjenice, niti donijeti odluku u skladu s međunarodnim pravom i pravdom", dodaje se u saopćenju te se navodi da Turska nikada neće dozvoliti jednostranu uzurpaciju njenih prava.

Na kraju je naglašeno da je EU degradirala i svoju ulogu neutralnog aktera u rješavanja kiparskog pitanja te da je pokazala da ne zauzima konstruktivan i koristan stav u vezi s dešavanjima u istočnom Mediteranu.

Evropska unija tvrdi da su aktivnosti bušenja u istočnom Mediteranu koje provodi Turska ilegalne zbog čega je poduzela određene mjere protiv zvanične Ankare.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo