Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 22:53 |

U NSRS-u cjelodnevna oštra rasprava vlasti i opozicije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.novembra (FENA) – Cjelodnevna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) o Informaciji o, kako je navedeno, "neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", pokazala je suprostavljene stavove vlasti i opozicije u tom bh. entitetu.

Burna rasprava uz često odstupanje od tačke dnevnog reda, obilovala je međusobnim optužbama zvaničnika RS-a, iz vladajućeg SNSD-a, i poslanika SDS-a i PDP-a.

Opozicionari su odbili prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika da podrže pripremljenu informaciju, uz njenu doradu, kao i zajedničke zaključke.

Poslanici vladajuće većine u entitetskom parlamentu predložili su 20 zaključaka, među kojima je i onaj koji promoviše prava naroda na samoopredjeljenje, što u okvirima Dejtonskog sporazuma podrazumijeva, kako je navedneo, očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta.

- U slučaju negiranja prava naroda na samoopredjeljenje, koje je proklamovano poveljenom UN-a i daljoj podršci aktivnostima koje vode razgradnji Dejtonskog sporazuma, RS zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusru – navodi se u predloženim zaključcima SNSD, DNS, Socijalistička partija, DEMOS, Ujedinjena Srpske, te NDP.

Dodaje se i da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini te će nastaviti djelovati u skladu sa osnovnim ustavnim načelom prema kojem je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

- Stavovi i aktivnosti koji nisu u skladu sa ovim osnovnim ustavnim načelom dovode do narušavanja ustavno-pravnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, te ugrožavaju mir i stabilnost - stoji u predloženim zaključcima.

Također se dodaje da svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete parlament smatra udarom na sam Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu složene državne zajednice BiH.

- Narodna skupština RS će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma - istaknuto je u predloženim zaključcima.

Po ranijim najavama, zaključke, kada se o njima bude glasalo, neće podržati poslanici opozicije.

Zakazivanje posebne sjednice s predloženom tačkom dnevnog reda zatražila je potpisima jedna trećina poslanika iz vladajuće većine.

U parlamentu su se dana su se danas obratili lideri parlamentranih stranaka te entitetska predsjednica Željka Cvijanović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'