Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 15:31 |

Čović i Nikolić: Tražimo ravnopravan položaj Hrvata u Tuzlanskom kantonu

FENA Maja Nikolić

TUZLA- 11.novembar ( FENA ) - Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PSBiH boravio je danas u Tuzli u posjetu Županijskom odboru HDZ Tuzla te se osvrnuo na trenutačnu politiku odnosa prema Hrvatima u Tuzlanskom kantonu. Na pitanje novinara zašto vlast na federalnoj kao ni na državnoj razini još uvijek nije formirana, Čović je rekao:

- Prošlo je 13 mjeseci od općih izbora.  Mi ćemo u četvrtak imati razgovor u Parlamentarnoj skupštini BiH, a već je dogovoren i Kolegij Doma naroda kao i zajednički kolegij oba doma. Nositelji tog kolegija su SNSD-e, SDA i HDZ. Prije toga ćemo imati razgovor s predstavnicima SDA da utvrdimo priču oko izbornog zakona. Tako da, vjerujem da bi u četvrtak oko 15.00 sati  mogli imati jasan pogled u budućnost od onog pesimističnog koji je bio do sada, a s ciljem da se uspostavi što prije novo Vijeće ministara BiH, Parlamentarna skupština, a samim  time i druge razine vlasti - kaže Čović.

Čović je, podsjećamo, danas prvi put nakon unutarstranačkih izbora došao u Tuzlu.

- Vjerujem da smo i danas jedna od najjačih organiziranih političkih opcija. HDZ-e ima odgovornost prema svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, ali i prema cijeloj BiH. Mi to nastojimo predstaviti kroz naše efikasno političko djelovanje. Zaista, ovdje sam kako bih čuo što su problemi ljudi koji ovdje žive i vidim da smo uvjerljiva manjina, ovisno od sredine do sredine - kaže Dragan Čović.

Poseban problem je, ističe Čović, što je Vlada Tuzlanskog kantona formirana, a da među njenim ministrima nema niti jednog predstavnika hrvatske nacionalnosti.

- Ovo nije jedina Vlada koja nema Hrvata za ministra i to nam daje za pravo da vrlo jasno progovorimo sa svojim kolegama iz drugih stranaka o izmjenama izbornog zakona. Također, do lokalnih izbora je samo 11 mjeseci. HDZ-e ima ambiciju da uvjerljivo dobije naredne lokalne izbore tamo gdje su Hrvati većina. Prije toga imamo izbore za predsjednika Republike Hrvatske. Mislim da je danas već Kolinda Grabar Kitarović izašla sa svojom kandidaturom i pozvali smo članove i simpatizere da daju potporu Kolindi Grabar Kitarović za predsjedničke izbore - kaže Čović.

On vjeruje da će vrlo brzo ponovno doći u Tuzlu te da će razgovarati o brojnim pitanjima koja opterećuju mlade ljude.

Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Tuzla kaže da su tokom sastanka s Čovićem posebno otvorili temu činjenice da Vlada Tuzlanskog kantona nema niti jednog ministra hrvatske nacionalnosti, čime je, kako kaže Nikolić prekršen Ustav BiH.

- Za nas je to jedan neprihvatljiv politički potez koji ne šalje jednu ohrabrujuću poruku. Zato smo zamolili predsjednika Čovića da kroz određene razgovore s predstavnicima Stranke demokratske akcije istakne i ovo pitanje kako bi prijateljski odnos koji postoji već između HDZ-a i SDA bio spušten i na nižu razinu, razinu naše županije. Stoga očekujemo potporu HDZ-a BiH. Također, očekujemo potporu u svim narednim projektima kako bi i naše općinske organizacije ojačale i bile puno jače nego što danas jesu - istaknuo je Danijel Nikolić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Čović: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt

Čović: Nismo postigli dogovor, nastavljamo s radom (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo