Svijet     | 11.11.2019. 15:01 |

Švedska policija osniva radnu grupu za borbu protiv nasilja od bandi

FENA Internet

STOCKHOLM, 11. novembra (FENA) - Švedska policija je u ponedjeljak saopćila kako će uspostaviti posebnu radnu grupu koja će se baviti valom pucnjava i bombaških napada povezanih s kriminalnim bandama nakon kobne pucnjave u kojoj je poginuo petnaestogodišnjak u gradu Malmeu tokom vikenda.

Švedska je dugo držala reputaciju jedne od najsigurnijih zemalja na svijetu i dok je opća stopa kriminala i ubistava i dalje niska, ratovi bandi u većim gradovima imaju sve veći broj žrtava posljednjih godina, piše Reuters.

U subotu su dva 15-godišnjaka upucana ispred picerije u Malmeu u, kako policija navodi, sukobu zbog kontrole trgovine drogom u tom području. Jedan je preminuo odmah, a drugi je u kritičnom stanju.

- Ovaj vikend je bio crni vikend za Malme i za malmešku policiju - rekao je novinarima šef policije Malmea Stefan Sinteus.

Napadu je prethodila eksplozija snažne automobilske bombe udaljene oko kilometar, za koju policija vjeruje da je bila namjera odvratiti njihovu pažnju.

Nakon napada, policijsko Odjeljenje za nacionalne operacije saopćilo je da je osnovalo posebnu radnu grupu za borbu protiv aktivnosti bandi, koja će se zvati "Operacija Hoarfrost".

Švedska je posljednjih godina pogođena naletom nasilja bande, a policija je prošle sedmice izjavila kako je do sada bilo 187 bombaških napada, u odnosu na 152 u cijeloj 2018. godini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

PUZ: Pritvoren 27-godišnjak s 300.000 tableta iz kojih se može dobiti droga

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana