Kultura     | 11.11.2019. 14:14 |

Spahić: Uprkos rušenju Berlinskog zida danas u Evropi ima više granica nego ikad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Na VIII susretu Fondacije Skupštine građana i građanki Mediterana (FACM) održanom od 7. do 11. novembra posvećenog mladima, kulturi, obrazovanju, ekonomiji, mobilnosti, klimatskim promjenama i građanstvu Mediterana, novim tehnologijama i demokraciji učestvovala je i delegacija Sarajevskog kruga FACM.

Predsjednik IPC/SWF i počasni član Savjetodavnog savjeta FACM-a Ibrahim Spahić, govoreći na Plenarnoj sjednici FACM-a, uputio je poruku povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida u kojoj je čestitao građanima SR Njemačke i Evrope na otvaranju demokratskih promjena.

Istovremeno, naglasio je da uprkos simboličnom i izuzetnom činu rušenja Zida u Njemačkoj, danas u Evropi bez granica i modernom svijetu ima više zidova i granica nego ikada u povijesti.

- Ratovi i sukobi, siromaštvo i koncentracija bogatstva i vlasti rukama "vječito gladnih" i opsjednutih prirodnim bogatstvima planete doveli su, posebno na Mediteranu i u Evropi  do migrantske krize i uzurpiranja osnovnih ljudskih prava na život i slobodu i održivi razvoj - rekao je Spahić.

Povodom desete godišnjice osnivanja FACM i formiranja krugova FACM  u svim zemljama Mediterana Spahić je obavijestio učesnike da će Međunarodni centar za mir (IPC)  predsjedniku i osnivaču FACM-a Vicentu Gracesu dodijeliti Nagradu Sloboda za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobode.

Spahić je pozvao na saradnju mediteranske i svjetske kulturne asocijacije u realizaciji Olimpijade kulture Sarajevo 2021. pod motom "Umjetnost i civilizacije svijeta".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu