Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 13:54 |

KSS - Precizirana optužnica u predmetu 'Sanjin Sefić'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Čitanjem precizirane optužnice danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Sanjinu Sefiću, nakon što je postupak protiv njega izdvojen u odnosu na preostale optužene u tom predmetu.

Sefiću se sudi za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odnosno za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći.

Prema preciziranoj optužnici, koju je pročitala zastupnica optužbe, tužiteljica Jasminka Knežević, Sanjin Sefić se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, ‘golfom 6’ krećući se brzinom od oko 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice - Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Sefić je, prema tužbenim navodima, nakon nesreće pobjegao s lica mjesta, a u noći s 10. na 11. oktobar 2016. godine preko Graničnog prijelaza Uvac prešao u Srbiju, odakle je izručen u januaru 2017. godine. 

Preciziranom optužnicom, 'pooštrena' je kvalifikacija koja se odnosi na drugu tačku optužnice odnosno na okolnost da je optuženi propustio da ostane na licu mjesta, čemu se usprotivio Sefićev branitelj, advokat Kerim Čelik, navodeći kako je optužnica 'precizirana' protiv njegovog branjenika, te da je to učinjeno prije izvođenja dokaza.

Ustvrdio je, nadalje, kako se ne radi preciziranoj, nego novoj optužnici, zatraživši vrijeme za izjašnjenje o tom optužnom aktu, navodeći da ostaje kod ranije izvedenih dokaza, te da odustaje od saslušanja Jasmina Sefića (oca optuženog u svojstvu privilegiranog svjedoka). Najavio je, istovremeno, da će nakon analize novonastale situacije Sudu dostaviti spisak dokaza od kojih odustaje.

Tužiteljica Knežević je u nastavku predočila sadržaj komunikacija iz inkriminarnog perioda ostvarenih između optuženog, tada osumnjičenog i drugih osoba, uključujući i njegove pomagače, nakon izvršenja spomenutih krivičnih djela, a na temelju ispisa i izvještaja određenih telekom-operatera u vezi s SMS-porukama, odnosno telefonskim razgovorima.

Precizirala je kako se Tužiteljstvo pritom ograničilo na relevantne pozive, odnosno konkretan događaj.      

I tim povodom, branitelj optuženog je uputio prigovor, usprotivivši se čitanju tih sadržaja, bez prethodnog vještačenja.

Predsjedavajući Sudskog vijeća prethodno je pročitao opsežan spisak dokaza od kojih Tužiteljstvo odustaje u ponovljenom postupku, odnosno dokaza kod kojih ostaje i koji će biti preuzeti u novom postupku, kao i one koji će biti ponovno provedeni.

Radi se o iznimno velikom broju subjektivnih i objektivnih dokaza, uključujući zapisnike o saslušanju svjedoka i osumnjičenih, nalaze vještaka i rezultate vještačenja, te brojne službene zabilješke, opsežnu fotodokumentaciju i brojne druge relevantne akte.

Novo suđenje u predmetu protiv Sefića i drugih počelo je početkom jula, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo prvostepenu/nepravomoćnu presudu izrečenu Sefiću (prvostepeno osuđen na 14,5 godina) i drugima 26. septembra 2018. godine i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

U međuvremenu, suoptuženici u ovom predmetu - Amar Salihović i Dino Alić, koji su optuženi za pomaganje izvršiocu nakon izvšenog krivičnog djela,  potpisali sporazum o priznanju krivnje sa Tužiteljstvom KS, što je učinio i Saud Nišić koji se tereti da je pomogao Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Iz optužnice u ponovljenom suđenju izostavljena je sestra prvooptuženog – Sara Sefić (procesuirana u prvostepenom postupku) u odnosu na koju su optužbe odbijene, budući da se radi o bliskoj srodnici.

Zbog prigovora s današnjeg ročišta udaljen je otac optuženog, a u publici koja je prisustvovala nastavku suđenja, između ostalih, bio je i Muris Memić, otac stradalog Dženana Memića.  

Amir Agić, otac stradale Selme Agić, novinarima je po izlasku iz sudnice kazao je kako je zadovoljan najnovijim razvojem situacije, navodeći kako preciziranom optužnicom optuženi Sefić ne može dobiti manju kaznu.

Vidno potresen, prigovorio je na ponašanje optuženog i njegovog oca, ocijenivši žalosnim to što Sefić i dalje negira krivnju, iako su njegovi pomagači potpisali sporazum o priznanju krivnje.  

Enes Malkoč, otac stradale Edite Malkoč, kazao je kako nema riječi kojima bi opisao ponašanje Sanjina i Jasmina Sefića, izražavajući nadu da će postupak u ovom, koji traje duže od tri godine, konačno dobiti odgovarajući epilog.

- Mi smo se nadali da bi do Nove godine ovaj postupak trebao biti završen, međutim, i danas advokat Čelik traži nešto ispočetka. Kako će i šta će biti ne znamo - kazao je Malkoč.

Nastavak suđenja u tom predmetu zakazan je za 21. novembra.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo