Kultura     | 11.11.2019. 13:48 |

Međunarodni filmski festival 'Prvi kadar' otvara film 'Pijavice'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Igranim filmom 'Pijavice' Dragana Marinkovića u produkciji Zilion filma iz Beograda, večeras u Zvorniku bit će otvoren 13. Međunarodni filmski festival 'Prvi kadar'. Projekciji će prisustvovati producent i glumac Lazar Ristovski te reditelj filma.

U zvaničnom takmičarskom programu tog festivala bit će 33 filma iz 16 država, koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija. Radi se o međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova 'U fokusu', regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova s bivših jugoslovenskih prostora 'Eks JU u fokusu', te međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora 'Kratke priče'. Tu je i međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija 'Ključ za film' i međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija 'Novi pogledi'.

Edukativni i prateći program tog festivala u znaku je filmskog glumca, u čije ime će biti održane dvije promocije knjiga, kao i masterklas predavanje 'Osnove glume na filmu'. Značajna je i promocija knjiga i izdanja o dokumentarnom filmu.

Na Festivalu će za najmlađe, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku u okviru Kids Fest programa, biti upriličen izbor najboljih animiranih filmova s Međunarodnog festivala animiranog filma 'Konstantinov zlatnik', Niš, kao i animirani filmovi koje su uradili polaznici Filmske škole 'Prvog kadra' prošle godine u Zvorniku.

U večernjem programu u okviru Festivala, osim igranog filma 'Pijavice', publika u Zvorniku imat će priliku da premijerno vidi igrani film 'Ajvar' rediteljice Ane Marije Rosi.

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i projekcijom igranog filma 'Pijavice' Dragana Marinkovića.

Međunarodni filmski festival 'Prvi kadar' bit će održan od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, pod motom 'Da ne vidi zlo!'. Ove godine u fokusu tog festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Prvi kadar'- Gran prix za film Artura Boldera, nagrađen i film Nerminke Emrić

‘Prvi kadar’-Grand prix za ‘Nuklearne senke’, najbolja režija ‘Porodični život'

Film 'Granice kiše' otvorio Filmski festival 'Prvi kadar'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta