Ekonomija     | 11.11.2019. 12:55 |

Rekonstrukcija Kuće spasa na Bjelašnici, za ljubitelje prirode i razvoj turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) -  Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo i direktori kompanije 'Neimari' Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak potpisali su ugovor za realizaciju projekta rekonstrukcije Kuće spasa na Bjelašnici.

Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 KM, a rok za izvođenje 24 mjeseca.

Kako naglašavaju iz Općine Trnovo, to je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvalitete turističke ponude i promociju turizma na području općine Trnovo.

- Postojeći objekt Kuće spasa je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna. Objekt će djelomično zadržati prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spasavanja… - navode iz Pres-centra za promociju olimpijskih planina.

Planirani su i dodatni sadržaji. U prizemnom objektu bit će restoranski dio s mokrim čvorovima, a potkrovlje je predviđeno za spavanje.

- Položaj, u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice s centrom, iziskuje da se izgradi jedan takav kompleks – navodi se.

Načelnik Berilo podsjeća da je Kuća spasa na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

- Taj objekt ima svoju historiju, svoje vrijeme i treba da ga obnovimo. Naziv Kuća spasa govori o tome da je, u prošlosti, zaista bila sklonište za prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u snježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima, koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela - kazao je Berilo.

Dodaje da će taj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova Kuće spasa posebno obradovati planinare i ljubitelje prirode.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana