Stranačke aktivnosti     | 11.11.2019. 12:15 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Iskustva, adekvatno iskorišteni potencijali Švicarske, na osnovama različitosti i uređenja države koji uveliko mogu pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka oslobađanju i pokretanju njenih potencijala u svim sferama, bili su dio razgovora sa ambasadoricom Švicarske u BiH Andreom Rauber Saxer koji je upriličen u Centrali Nezavisnog bloka.

Uz podsjetnik da u ovoj prijateljskoj državi danas živi oko 60 hiljada građana porijeklom iz BiH,  iskorištena je prilika da se istaknu pojedinosti o odnosima između naših država. Švicarska je od 1996. do 2016. godine u Bosni i Hercegovini realizirala oko 1 milijardu konvertibilnih maraka putem projekata iz raznih oblasti, a za period 2017. – 2020. godina, taj iznos je 135 miliona konvertibilnih maraka.

Predstavnici Nezavisnog bloka iskoristili su priliku da se ambasadorici Rauber Saxer zahvale na dosadašnoj pomoći Bosni i Hercegovini i njihovoj predanosti, te da razmijene informacije o uspostavi što bolje saradnje i učešću u projektima koje podržava Vlada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Opšti zaključak razgovora jeste da su Bosna i Hercegovina i Švicarska već odavno stvorile neraskidivu vezu, a ovo je trenutak u kojem se moraju razvijati snažni partnerski odnosi.

Osvrčući se na ustavno uređenje Švicarske, ambasadrica Andrea Rauber Saxer podstakla je na potrebu za stalnim jačanjem demokratskog pristupa u odlučivanju i kreiranju ambijenta za bolji život svih građana u Bosni i Herceogovini.

Posvećenost Švicarske je u jačanju socijalne, ekonomske i političke inkluzije u Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evropskim integracijama. Švicarska teži da doprinese daljem razvoju demokratskog političkog sistema i socijalne tržišne ekonomije koji se zasnivaju na odgovornim javnim i privatnim akterima kao i na aktivnim i osnaženim građanima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'