Sport     | 11.11.2019. 11:57 |

Plivanje: Amina Kajtaz u vlasništvu novog rekorda na 200 metara delfin

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Amina Kajtaz, najbolja bh. plivačica, od jučer je vlasnica apsolutnog rekorda u disciplini 200 metara delfin u vremenu od dva minuta 10,36 sekundi. 

Kajtaz je do novog rekorda u ovoj disciplini stigla na 47. međunarodnom plivačkom mitingu "Mladost 2019", koji se održao u Zagrebu, na kojem je učestvovalo 485 takmičara iz šest zemalja: Češke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Kajtaz je u finalnoj utrci slavila sa više od sekunde prednosti u odnosu na Korenu Jerebić, koja je plivala za Zagrebački plivački klub, dok je treća bila Čehinja Kristyna Horska.

- Dosadašnji rekord je iznosio 02:11.10 i sretna sam što sam uspjela otplivati novi rekord i to skoro sekundu bolji. Osjećala sam se dobro tokom cijelog takmičenja i zaista sam presretna zbog rezultata kojeg sam ostvarila, ali i zbog činjenice što je naša zemlja pokazala da ima perspektivu u ovom sportu. Lana Pudar je zaista bila sjajna i ovom prilikom čestitam i njoj na velikom podvigu - rekla je Amina Kajtaz.

Mlada Mostarka Lana Pudar također je ostvarila veliki rezultat. Ona je finalnu utrku završila na četvrtom mjestu sa vremenom 02:17.26, što je ujedno i rekord Bosne i Hercegovine za djevojčice u uzrastu od 14 do 16 godina.

Inače, Lana Pudar je tokom mitinga u Zagrebu dva puta popravljala državni rekord u ovoj disciplini, a u finalnoj utrci je za skoro tri sekunde isplivala bolje vrijeme, nego u kvalifikacijama, gdje je također oborila državni rekord.

Kajtaz i Pudar su na mitingu "Mladost 2019" predstavljali Klub vodenih sportova "Orka" iz Mostara, koji je u finalnim utrkama, uz dvije sjajne Mostarke, imao i Bakira Hadžimahovića, Kerima Sadikovića, Đanija Morića, Teodoru Stanković i Elenu Zovko.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Ismail Zulfić osvojio juniorsko zlato u Linjanu

Dominacija plivača Sport timea na Zimskom državnom prvenstvu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo