Svijet     | 11.11.2019. 11:32 |

Morawiecki: Macronovi komentari o NATO-u su 'opasni'

FENA Internet

VARŠAVA, 11. novembra (FENA) - Kritičke izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prema NATO-u su "opasne", izjavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu objavljenom u nedjelju navečer u Financial Timesu.

Macron je prošle sedmice izjavio za magazin The Economist da je NATO  "klinički mrtav", navodeći nedostatak saradnje s SAD-om i sve veću američku nepredvidivost u vrijeme vladavine predsjednika Donalda Trumpa. Francuski čelnik također je izrazio sumnju u sigurnosnu maksimu vojnog saveza pod američkim vodstvom da će napad na jednu od njegovih članica biti smatran napadom na sve.

NATO je "najbitniji savez u svijetu kad je riječ o zaštiti slobode i mira", a Macronovo propitivanje da li njegove članice još mogu biti u stanju da se međusobno brane je "opasno", izjavio je Morawiecki za FT.   

- Mislim da sumnje predsjednika Macrona mogu navesti ostale saveznice da se zapitaju drži li se Francuska svojih obaveza. Nadam se da još možemo računati na Francusku da ispunjava svoje obaveze - navode novine izjavu  Morawieckog.

- Francuska ulaže manje od dva posto BDP-a (u vojsku), i mislim da se vrijedi zapitati zašto određeni aspekti NATO-a ne izgledaju onako kako želimo. I tu nije riječ o nedovoljnoj američkoj predanosti alijansi, nego o nedovoljnom reciprocitetu od strane nekih evropskih saveznica - kazao je.

Francuska tradicionalno ima ambivalentnu ulogu u NATO-u, ne učestvujući u strateškom vojnom planiranju od 1966. do 2009. godine uprkos činjenici da je među osnivačima Sjevernoatlantskog saveza. Macronovi komentari - mjesec dana uoči samita NATO-a u Londonu 4. decembra - ipak su neočekivani, prenosi  Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Izraelski ambasador uputio izvinjenje Poljskoj zbog ubistva poljskog humanitarca u Gazi

Varšava traži od Izraela hitno pojašnjenje ubistva poljskog humanitarca u Gazi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana