Kultura     | 11.11.2019. 11:26 |

Održana 1. smotra veterana i rekreativaca 'Folklor je igra za zivot cijeli'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) - Prva međunarodna smotra veteranskih i rekreativnih folklornih ansambala "Folklor je igra za život cijeli" održana je proteklog vikenda u Sarajevu u organizaciji Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva "Bašlija".

Nastupila su kulturno umjetnička društva i udruženja iz BiH i Srbije: "Gajret", "Lola"  "Proleter", "Bašlija", Udruženje sevdalija "Saray-sevdah" iz Sarajeva sa vokalnim solistima Refijom Muslić i Šerifom Kapom, humorist Ismet Horo, kao i "Devetak" iz Lukavca, "Klanac" iz Brčkog, "Preporod" iz Jajca te "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Predsjednik Udruženja "Bašlija" Džemal Hurić je kazao da je cilj smotre očuvati tradiciju i pružiti priliku igračima/veteranima, cjeloživotnim i istinskim zaljubljenicima u tradiciju, da je primjenjuju i predstave javnosti, jer folklor ne poznaje dobne niti bilo koje druge granice.

- Ne mogu sa apsolutnom sigurnošću razgraničiti da li je ova smotra rezultat potrebe ili mašte, ali zasigurno je rezultirala time da se nakon toliko godina okupe, druže i predstave ne samo veteranske, već 'zlatne generacije' Gajreta, Lole, Proletera, Klanca, Preporoda, Devetaka, Sonje Marinković, a to je ujedno i moj vjetar u leđa za sve ono što u folkloru radim - kazao je Hurić.

Smotra je održana uz finansijsku podršku Općine Ilidža i tehničku podršku KSIRC Ilidža, saopćeno je iz Udruženja "Bašlija".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska: 30. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji i Čakovcu

 Međunarodna smotra folklora 'Kad zapivam niz livanjsku stranu' - Livno

Na Vinkovačkim jesenima započela Državna smotra izvornog hrvatskog folklora

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!