Bosna i Hercegovina     | 11.11.2019. 10:33 |

U Sarajevu počela konferencija 'Žene lideri u sigurnosti i odbrani' (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 11. novembra (FENA) – U okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (SEDM) u Sarajevu je počela konferencija "Žene lideri u sigurnosti i odbrani“ na kojoj je poručeno da je BiH prepoznata kao jedna od rijetkih zemalja u regiji i šire koja je postigla veliki uspjeh u provedbi UN Rezolucije 1325-Žene, mir i sigurnost.

- Ovo je izvrsna prilika da kroz ovu dvodnevnu konferenciju ramijenimo određena iskustva prvenstveno misleći da sljedeće godine slavimo 15 godina od kako je UN usvojio Rezoluciju 1325-Žene, mir i sigurnost, koja govori o miru, sigurnosti i ženama na liderskim pozicijama – izjavila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Ukazala je da navedena rezolucija govori o aktivnostima koje treba poduzeti da se ne bi suočavali s ratom.

- Nažalost, BiH ima to ratno iskustvo i mislim da bez obzira što je to jedna loša stvar jer rat nikom nije nešto dobro donio ipak iz tog rata smo, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti, izvukli naučene lekcije koje želimo podijeliti sa drugima kako bismo eventualno poduzeli sve i preventivno djelovali – kazala je Pendeš.

Na konferenciji učestvuju predstavnici odbrane članica regionalnog foruma SEDM iz Albanije, Bugarske, Grčke, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Turske, Hrvatske, Gruzije, Italije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Ukrajine, SAD-a i Moldavije (kao zemlje posmatrač), te predstavnici međunarodnih organizacija među kojima su NATO, SEEBRIG, RACVIAC, RCC.

Oni će razmijeniti iskustva s fokusom na liderice u sektoru odbrane i sigurnosti.

Kada je u pitanju policija konstatovano je da BiH nema dovoljan broj žena na liderskim pozicijama.

- Zato je veoma važno da idemo u pravom smjeru da se žene ohrabruju te da se njihova perspektiva, potrebe, mišljenja i ideje prepoznaju i integriraju u dokumente koji se tiču odbrane i sigurnosti. To je put koji će sigurno dovesti do toga da jednog dana imamo šeficu ili komesaricu policije u BiH – istakla je zamjenica predsjedavajuće koordinacijskog odbora Vijeća ministara BiH za provedbu UN Rezolucije 1325-Žene, mir i sigurnost i šefica Odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu sigurnosti BiH Ankica Tomić.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3637

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15e5sQrlx1z5JAfq6cRbnb8mXsT0ZXyaS?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta