Regija     | 10.11.2019. 15:48 |

RCC podržava inicijative koje doprinose stvaranju jedinstvenog tržišta u regiji

FENA Saopćenje

OHRID, 10. studenoga (FENA) - Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je nakon sastanka lidera zapadnog Balkana u Ohridu kako RCC podržava sve inicijative koje doprinose stvaranju jedinstvenog tržišta u regiji, po uzoru na ono Europske unije, zasnovano na četiri temeljne slobode.

 "Takve inicijative trebaju se potpuno ugledati na modele Europske unije, na način da stvore odskočnu dasku ka našoj potpunoj integraciji u Uniju", izjavila je Bregu i ocijenila kako se hitno treba raditi na odlučnom uklanjanju barijera u regiji.

 "Ovog ljeta, na Summitu u Poznanju, Vijeće za regionalnu suradnju je predstavilo ideju kretanja širom regije s osobnim iskaznicama i stoga pozdravljamo sve iskrene inicijative o procesima liberalizacije, bilo da se radi o transportu, trgovini, kretanju ljudi, digitalizaciji ili nekoj drugoj oblasti, jer ovdje više nema mjesta protekcionizmu", kazala je Bregu.

 Istaknula je kako je Vijeće spremno nastaviti i intenzivirati rad na primjeni višegodišnjeg plana o Regionalnom ekonomskom prostoru, pa i više od toga, u sveobuhvatnom obliku, i pritom dodala kako je svaka inicijativa za ekonomski razvoj regije, a koja je potekla iz regije i na nju usmjerena, predstavlja suštinsko razumijevanje prirode i prednosti regionalne suradnje.

 "Očekujemo da će ovaj proces zacrtati viziju, dati novu dinamiku i pospješiti nadogradnju i preuzimanje incijative oko novog, unaprijeđenog plana o Regionalnom ekonomskom prostoru i budućnosti Berlinskog procesa. Ova inicijativa ima potencijal da bude od ključnog značaja u stvaranju nove metodologije pristupanja Europskoj uniji, a odluku o tome da podrži svih šest ekonomija, s tim da u razgovore treba uključiti i sekreterijate CEFTA-e i Transportne zajednice", zaključila je Bregu.

 Sudionici sastanka razgovarali su o inicijativama uklanjanja barijera slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i ljudi kroz cijelu regiju. Osim lidera sa zapadnog Balkana, i predstavnika RCC-a, sastanku su prisustvovali i predstavnici Europske Unije, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, i Europske investicijske banke.

 Sljedeći sastanak predviđen je za 21. prosinca u Draču, priopćeno je iz RCC-a.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo