Bosna i Hercegovina     | 10.11.2019. 15:08 |

Senat RS: Vratiti se ustavnoj strukturi koja je uspostavila današnju BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10. novembra (FENA)  Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je na sjednici entitetskog Senata zaključeno da institucije RS, na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spriječe bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH.

Bit će izrađena, kazala je, i određena analiza da se vidi na koji način se mogu stvari u okviru BiH “vratiti onom što su ustavna struktura kakva je uspostavila današnju BiH, a ne kakva dolazi iz eventualnih imaginacija ili raznih tumačenja".

Senatori su razmatrali materijal za sutrašnju posebnu sjednicu, a Cvijanović je na konfrenciji za novinare danas u Banjoj Luci rekla da Senat predlaže da entitetske institucije, prvenstveno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, Akademija nauka i umjetnosti i sve organizacije od javnog interesa, aktivno se uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti”.

Naglasila je da Senat poziva političke faktore iz RS da po strateškim pitanjima za taj bh.entitet iskažu jedinstvo, pa i na sutrašnjoj sjednici entitetskog parlamenta, zakaznoj na zahtjev vladajuće većine u tom bh.entitetu, a razmatrat će se Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Bit će, najavila, usvojeni i zaključci na sutrašnjoj sjednici.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu