Ekonomija     | 10.11.2019. 12:36 |

Savez samostalnih sindikata BiH - Počela kampanja '10 za 1.000 KM'

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas je započeo kampanju "10 za 1.000 KM" s ciljem da Vlada Federacije BiH donese odluku o definisanju najniže plate u Federaciji BIH koja, po mišljenju Saveza, treba biti 1.000 KM.

- Minimalna plata trebala bi biti zaštitna, a ne obračunska kategorija to jest iznos koji bi trebao dobiti svaki radnik čija obračunska plata iznosi manje od iznosa minimalne plate. Dakle, minimalna plata ne bi služila kao osnovica za obračun svih drugih plata - rekao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

Smatra da su i pored visokih obaveza poslodavci, za naše prilike, ostvarili veliku dobit što je, kako kaže, u najvećoj mjeri zasluga radnika.

- Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije prihodi koje su firme u FBiH ostvarile prošle godine premašili su 49,5 milijardi KM, što je za oko 1,5 milijardi više nego u prethodnoj godini. Profitabilno je poslovalo 15.699 firmi u Federaciji ili 68 posto od ukupnog broja aktivnih firmi. Ove firme su prošle godine ostvarile oko tri milijarde KM čiste dobiti, što je 5,2 posto više nego u 2017. godini - rekao je Šatorović.

Povodom početka kampanje promovisan je spot u kojem je navedeno 10 razloga zbog čega najniža plata u Federaciji treba biti 1.000 KM. Istaknuto je da građani imaju pravo na kvalitetniji životni standard, dok cijena minimalne potrošačke korpe prosješno 2.000 KM.

Sa sadašnjim primanjima ne može se platiti ni pola porošačke korpe, smatraju u SSSBiH.

Minimalna plata u FBiH je 406,6 KM tako da od 2016. godine oko 260.000 radnika prima platu od 650 KM.

- To ne može pokriti ni trećinu potrošačke korpe. Spremnost poslodavaca da s radnicima podijele dio svog kolača skoro da ne postoji - istakao je Šatorović.

Dodao je da će veći iznos najniže plate ojačati penzioni fond, jer veća plata znači više doprinosa i veći priliv sredstava u Fond PIO/MIO.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

Prosječna plata u januaru 1.328 KM, zabilježen rast

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo