Stranačke aktivnosti     | 09.11.2019. 16:52 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Partije demokratskog progresa izabrani su novi potrpredsjednici stranke – Jelena Trivić, Igor Crnadak, Slaviša Marković i Nenad Vuković, od kojih će Vuković obavljati i funkciju zamjenika predsjednika PDP-a, dok će ostali članovi Predsjedništva biti birani na narednoj sjednici Glavnog odbora.

Milko Grmuša ponovo je izabran za generalnog sekretara PDP-a. Pored potpredsjednika i generalnog sekretara, izabrani su i članovi Predsjedništva: Milan Švraka, Diana Čekić, Draško Stanivuković, Perica Bundalo, LJubiša Krunić, Milan Đukić, Milanko Mihajilica, Slobodan Vasiljević, Milenko Ristić, Siniša Golić, Rato Rajak i Dragana Čojić.

Glavni odbor PDP-a donio je i naredne zaključke:

1. Partija demokratskog progresa dvadeset godina uporno naglašava svoj bazični politički stav da BiH može funkcionisati isključivo kao visokodecentralizovana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Zbog toga Glavni odbor PDP-a kategorički odbacuje svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz FBiH kojom se ustavno uređenje zemlje dovodi u pitanje, te naglašava našu odlučnost da se borimo svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili realizaciju takvih inicijativa. Glavni odbor PDP-a smatra da je održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se raspravljalo o stranačkom dokumentu SDA potpuno nepotrebno. Narodna skupština Republike Srpske, kao njena najznačajnija institucija i predstavnik suverene volje njenih građana, nije i nikad ne smije postati forum na kojem se raspravlja o internim političkim aktima bilo koje političke stranke, jer se tako daje ničim zaslužena važnost tim političkim strankama, a smanjuje se važnost Narodne skupštine.

2. Glavni odbor PDP-a upoznat je sa sadržajem prijedloga o osnivanju radnog tijela Narodne skupštine Republike Srpske kojim bi se formirao Skupštinski odbor za praćenje rada javnih medija čiji je osnivač Republika Srpska. Glavni odbor daje svoju punu podršku prijedlozima sadržanim u toj odluci a kojima se stiču uslovi za transparentniji, objektivniji i profesionalniji rad javnih medija u Republici Srpskoj i smatra da bez poštenih i objektivnih medija čiji je osnivač Republika Srpska, uključujući i RTRS, nije moguće ostvariti demokratski pluralizam u Republici Srpskoj, a što je danas jedan od naših najvećih problema koji onemogućava demokratski, politički i opšti društveni razvoj naše zemlje. Zbog toga Glavni odbor PDP-a traži od poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da u skladu sa Poslovnikom o radu NSRS izvrši sve potrebne radnje kako bi se prijedlog ove odluke našao što prije na dnevnom redu Narodne skupštine.

3. Glavni odbor PDP-a podsjeća da su prethodni opšti izbori prema izvještaju OEBS-a obilovali čitavim nizom nepravilnosti, a o čemu je PDP među prvima na dokumentovan način obavijestio CIK BiH i javnost. Potpuno je jasno da jedini plod takvih neregularnih izbora može biti samo politička blokada na svim nivoima, a što je danas svima vidljivo kad je riječ o zajedničkim institucijama BiH, ali i FBiH i Republici Srpskoj, u kojoj koalicioni partneri koji su formirali zajedno vlast svega godinu dana nakon formiranja vlade priznaju da nemaju konsenzus o čitavom nizu važnih političkih pitanja. Glavni odbor PDP-a stoga insistira na promjenama Izbornog zakona BiH kojima bi konačno izborni proces bio modernizovan, transparentan i, prije svega, pošten i s tim u vezi, traži od poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da preduzmu sve što je u njihovoj objektivnoj moći kako bi se prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona našao na dnevnom redu PD PSBiH, jer u suprotnom Republici Srpskoj, FBiH i BiHprijeti višegodišnja politička, pa i institucionalna kriza sa nesagledivim posljedicama.

4. Glavni odbor PDP-a smatra da blokada Parlamentarne skupštine BiH nije i ne može biti u interesu Republike Srpske, niti bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Naš stav jeste da izbjegavanje demokratske debate o svim pitanjima o kojima je nadležna Parlamentarna skupština BiH zapravo ne predstavlja bilo kakvu snagu, nego nemoć onih koji izbjegavaju da u parlamentarnoj proceduri suoče svoje političke argumente. PDP se od svog osnivanja bori za Republiku Srpsku koja ima višestruko snažnije političke argumente od FBiH i koja je uvijek i na svakom mjestu spremna da te argumente ukrsti sa političkim faktorima iz FBiH. Glavni odbor PDP-a zbog toga ne razumije političku inferiornost i kukavičluk onih političkih partija koje blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH i dajemo punu podršku inicijativama poslanika PDP-a i SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH da učine sve što je u njihovoj moći kako bi Parlamentarna skupština BiH konačno počela da funkcioniše i donosi odluke za dobrobit svih građana Republike Srpske i BiH.

Banja Luka, 09.11.2019.

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo