Svijet     | 08.11.2019. 18:45 |

Međunarodni sud pravde proglasio se nadležnim za ukrajinsku tužbu protiv Rusije

FENA Internet

DEN HAAG, 8. novembra (FENA) - U pravnoj pobjedi za Ukrajinu, najviši sud Ujedinjenih nacija presudio je u petak da ima jurisdikciju u tužbi koju je podnijela Ukrajina i koja navodi da je Rusija kršila sporazume o borbi protiv finansiranja terorizma i rasne diskriminacije u istočnoj Ukrajini i na Krimu.

Odluka Međunarodnog suda pravde znači da će proces, kojim se otvara novi zakonski front u zategnutim odnosima između Rusije i Ukrajine, biti pokrenut. 

Za rješenje spora najvjerovatnije će potrajati mjeseci.

Zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, Olena Zerkai, pokazal je prstima znak pobjede dok je napuštala sudnicu kako bi se obratila novinarima. 

- Mislim da je ovo pobjeda vladavine prava jer smo ostvarili veliki rezultat - kazala je.

- Rusija će se smatrati odgovornom i morat će da prezentira svoj mišljenja i stavove i ne može izbjeći odgovornost za sva kršenja - dodala je Zerkal.

Današnja presuda limitirana je na pitanje jurisdikcije i ne bavi se meritumom ukrajinskih pritužbi u slučaju, koji je vezan za rusko naoružavanje pobunjenika u istočnoj Ukrajini i kršenje prava etničkih Tatara i drugih  manjina nakon njene aneksije Krima.

Kijev de obratio sudu u januaru 2017., tražeći od sudaca da narede Moskvi da prekine s finansiranjem pobunjenika i da isplati odštetu za napade, uključujući i obaranje aviona Malaysia Airlinesa na Letu 17  na nebu iznad istočne Ukrajine 19. jula 2014. kada je poginulo  svih 298 putnika i članova posade.

Rusija negira umješanost u obaranje putničkog aviona, ali je međunarodna istraga optužila trojicu Rusa i Ukrajinca zbog njihove navodne uloge u smrtonosnom raketnom napadu.

Zerkai je kazala kako današnja presuda znači da će slučaj obaranja H17 sada biti uvršten u ukrajinsku tužbu.

Kazala je da je Rusija osporila međunarodnom sudu da krivično goni odgovorne za obaranje H17, "ali će ovaj sud saslušati taj slučaj i moguće je da će imati uticaj na rusku poziciju u Vijeću sigurnosti i mi ćemo ostvariti pravdu". 

Ukrajina je također zatražila od sud da naredi Rusiji da prekine diskrminaciju etničkih Tatara na Krimskom poluotoku.

Presude Međunaroidnog suda pravde, najviše sudske instance UN-a, konačne su i obvezujuće za države, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tomaš: Osnovni sud Brčko distrikta povećao efikasnost u 2023.

Brčko: Kćerki policijskog inspektora još dva mjeseca pritvora

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!