Bosna i Hercegovina     | 08.11.2019. 16:24 |

Mijatović pozdravlja napore ministra Mektića u rješavanju situacije u Vučjaku

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 8. novembra (FENA) - Pozdravljam napore ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na rješavanju urgentne situacije s tražiocima azila i migrantima u Vučjaku, i njegovu objavu da će migranti biti smješteni u humanijim i dostojnstvenim uslovima - izjavila je povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović nakon razgovora s ministrom Mektićem o situaciji u kampu Vučjak, saopćeno je u petak iz Vijeća Evrope. 

Taj proces se provodi u bliskoj saradnji s Evropskom unijom i međunarodnim organizacijama, kao i s lokalnim zajednicama. Usuglasili smo se oko hitnosti te relokacije u svijetlu teških vremenskih uslova tokom predstojeće zime. Iako je taj proces veoma bitan, podjednako je bitno osigurati da migranti koji žele da imaju međunarodnu zaštitu dobiju praktičan pristup procesu dobijanja azila u Bosni i Hercegovini izjavila je povjerenica Mijatović.

- Ona je također saopćila da je s ministrom Mektićem raspravljala o nasilnom vraćanju tražilca azila u Hrvatskoj i Srbiji u Bosnu i Herceegovinu.

- Ti navodi nisu novost za mene i njima bi se trebale baviti vlasti dvije zemlje na efikasan način. Policajci i zvaničnici na kontroli granica u regiji moraju se suzdržati od vraćanja tih migranata jer to predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i spriječava ljude ljude koji traže zaštitu da realiziraju svoje pravo na azil. Štaviše, efikasne i nezavisne istrage svih navoda o zlostavljanju migranata od graničara i policijaca trebaju se pokrenuti - izjavila je Dunja Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evroipe.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mijatović: Od 1. siječnja minimalna plaća u FBiH tisuću KM (VIDEO)

Zamjenik federalnog premijera Mijatović u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Macron: Francuskoj je potreban 'red, red i red' za suzbijanje nemira

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom