Bosna i Hercegovina     | 08.11.2019. 15:38 |

Podrška OSCE-a novinarkama da se oglase o nasilju u svom radu (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Misija OSCE-a u BiH pružila je podršku i poticaj novinarkama, spisateljicama i autoricama freelancericama da se oglase u javnosti i suprotstave nasilju sa kojim se suočavaju u svom radu.

U tom cilju organizirana je panel diskusija u Sarajevu na kojoj je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec naglasila da se žene suočavaju sa izrazito krupnim izazovima, što je posebno, kako kaže, izraženo sada kada se platforme društvenih medija iskorištavaju za napade i uznemiravanje drugih.

Istakla je da su u proteklih nekoliko godina sve učestalije pojave govora mržnje, uvredljivih komentara i prijetnji upućenih putem online sredstava komunikacije novinarkama u cijelom svijetu, pa i u BiH.

S tim se u svom poslu susrela novinarka Dalija Hasanbegović Konaković koja je ukazala da "nema sudskih epiloga“, iako smo svjedoci napada na novinarke, a i novinare koji su se desili posljednjih mjeseci.

- Moramo govoriti o ovim stvarima i o nasilju nad ženama. Potrebno je ohrabriti ih da o tome pričaju u svakoj profesiji - kaže Hasanbegović Konaković, smatrajući da se šutnjom o napadima na novinarke ohrabruje atmosfera u kojoj to postaje normalno.

Nada se da će današnja diskusija pomoći medijskim profesionalcima i pravnim stručnjacima u promociji sigurnosti novinarki u BiH.

Misija OSCE-a u BiH nastavit će pratiti incidente usmjerene na novinarke s ciljem identificiranja najučinkovitijih načina za promicanje i zaštitu sigurnosti žena u medijima.

Panel diskusija "Žene u medijima - sigurnosni izazovi i kako ih prevazići" organizirala je Misija OSCE-a u BiH i Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN Hub).

Pogledajte http://fena.ba/video/3628

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zQX1W-OGTi1znPqdrgv9U0ujGGi8LvTL?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde i Misija OSCE-a u BiH potpisali sporazum o saradnji

Misija OSCE-a u BiH donirala računarsku opremu goraždanskim školama

Aggeler: Politički lideri više su zainteresirani za političke bitke nego za pronalazak rješenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom