Bosna i Hercegovina     | 08.11.2019. 15:35 |

Vlada BPK i Udruženje žena 'Seka' zajedno u borbi protiv nasilja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8. novembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prepoznala je kapacitete i značaj rada goraždanskog Udruženja žena "Seka" te je tu nevladinu organizaciju odabrala kao predstavnika BPK u projektu Džender centra FBiH, a saradnja sa tim udruženjem planirana je i u svim ostalim segmentima borbe protiv nasilja.

Na današnjem sastanku premijerke BPK Aide Obuće i ministara sa predsjednicom Udruženja žena "Seka" Esmom Drkendom istaknut je značaj kapaciteta i rada tog udruženja.

- Uime Vlade BPK imenovali smo ovo udurženje kao koordinatora u projektu Džender centra FBiH "Jačanje kapaciteta insitucija i organizacija za rješavanje rodno zasnovanog nasilja, gdje će nas "Seka" zastupati u tom projektu u kojem su planirana i sredstva od 10.000 KM po kantonima. Bitna je podrška te institucije "Seki", ali i podrška Vlade BPK - istakla je premijerka Aida Obuća.  

Dodala je da će saradnja sa Udruženjem "Seka" biti nastavljena i u narednom periodu, a jedan o prioritetnih zajedničkih ciljeva je obezbijediti efikasan sistem u pružanju sigurnog utočišta i zaštite žrtava nasilja.

- Planiramo kvalitetnije da riješimo pitanje sigurne kuće. Trenutno imamo sigurni stan ali nažalost postoji potreba i za više njih, ali pravo rješavanje tog problema bilo bi izgradnja sigurne kuće. Vladi BPK je potrebno da struka i udruženja kao što je "Seka" kažu u kojem obliku će se graditi da li kuća ili stanovi, jer ovdje se polazi od žrtava nasilja i njihovih potreba - istakla je Obuća.

Drkenda navodi da i današnji prijem u Vladi predstavlja ohrabrenje udruženju da nastavi rad.

- Ovo nam je vjetar u leđa jer smo kao nevladina organizacija došli do toga da smo partner Vlade BPK i izuzetna nam je čast što smo dobile povjerenje da budemo i nositeljice koordinacionog tijela koje djeluje u BPK. Radit ćemo i dalje i opravdati povjerenje - kazala je ona. 

Naglasila je da dužnost nije samo prijaviti nasilje već je obaveza nadležnih institucija da stvore uslove da osobe koje preživljavaju nasilje, kada ga prijave, budu uvažene i osjete da imaju zaštitu i sigurnost.

- U programu rada Vlade koji je usvojen u februaru ove godine predviđeno je da se uradi zgrada Centra za socijalni rad BPK te siguran stan. To bi obezbijedilo da, kada se prijavi nasilje, žrtve a to su najčešće žene i djeca, da policija ili Centar za socijalni rad znaju gdje ih mogu smjestiti. Imamo obavezu da obezbijedimo funkcionalan a ne samo formalan sistem jer to su njihova ljudska prava – istakla je predsjednica Udruženja žena "Seka".

Na današnjem sastanku naglašena je i potreba značajnije realizacije Protokola postupanja nadležnih institucija u slučaju nasilja u porodici koji je u BPK Goražde potpisan 2012. Godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana