Stranačke aktivnosti     | 08.11.2019. 13:52 |

Saopćenje za javnost Naše stranke Sanski Most

FENA Saopćenje

Naša stranka Sanski Most: Zajednički, s drugim strankama opozicije, protiv projekta termoelektrane

Danas je u Sanskom Mostu trebala biti održana prezentacija firmi Lager iz Posušja i China Investment iz Kine o potencijalima gradnje termoelektrane u Sanskom Mostu za vijećnike Općinskog vijeća Sanski Most. U pismu namjere upućenog vijećnicima navedno je nekoliko tehničkih karakteristika projekta, ali i suptilna najava vijećnicima da će se kao alternativna lokacija Sanskom Mostu ovaj projekat ponuditi susjednoj općini Oštra Luka u Republici Srpskoj.

Predstavnici sedam političkih stranaka s opozicione strane političkog spektra u Sanskom Mostu najavili su bojkot ove prezentacije i održavanje konferencije za novinare. Noć uoči održavanja, prezentacija je otkazana bez obrazloženja.

Konferencija za štampu predstavnika Naše stranke, SDP-a, A-SDA, DF, NB-a, NiP-a i SzBiH održana je danas u Sanskom Mostu, a na konferenciji je iznešen zajednički stav o protivljenju projektu gradnje termoelektrane.

Enes Kurtović je, u ime Naše stranke Sanski Most, izjavio da projekat termoelektrane nije u skladu s ekološkim i razvojnim politikama Naše stranke i podsjetio prisutne da je Naša stranka u Sanskom Mostu organizovala javnu tribinu o ovoj temi na kojoj je dr. Aleksandar Knežević kao nazavisni ekspert iz oblasti energetike analizirao pozitivne i negativne strane ovog projekta sa zaključkom da bi to bila kratkoročno dobra prilika za investitore, a dugoročno loša za Sanski Most. Na pitanje o daljnjim koracima, Kurtović je odgovorio kako je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća vijećnik Naše stranke Ermin Osmanagić podržao odluku o pristupanju Općine Sanski Most Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju i izradu Akcionog plana za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena. Ovim Sporazumom Općina Sanski Most se obavezuje na smanjenje emisije ugljen-dioksida i drugih stakleničkih gasova do 2030. godine za 40% u odnosu na baznu godinu. Iz Naše stranke su rekli da će i u budućnosti podržavati projekte koji su bazirani na korištenju alternativnih izvora energije i održivog razvoja. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu