Ekonomija     | 08.11.2019. 12:31 |

Bevanda: Suradnja s MMF-om nemoguća bez nove vlasti i usvajanja proračuna

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o aktivnostima u vezi s usvajanjem proračuna za ovu i iduću godinu.  

Bevanda je naglasio da aktualna politička situacija u BiH potvrđuje da proračun nije u fokusu interesiranja jer taj iznimno bitan dokument nije usvojen ni za ovu godinu iako je do sada trebao biti završen i nacrt proračuna za iduću godinu.

- U svakoj državi proračun je temeljni financijski dokument i njegovo usvajanje je ozbiljan proces. Ovdje imamo situaciju da nije zasjedalo Fiskalno vijeće BiH, koje mora da usvoji Globalni fiskalni okvir, a ni iz Predsjedništva BiH još nam nije dostavljen proračunski zahtjev za 2020. Očito proračunom se bavi samo Ministarstvo financija i trezora BiH zbog čega smo i urgirali da se sastane Fiskalno vijeće BiH - naglasio je Bevanda.

Na sastanku je konstatirano da je na snazi privremeno financiranje i da to ne može biti korak ka novom aranžmanu s MMF-om niti nastavkom postojećeg jer se očekuje usvajanje proračuna i provedba reformi preuzetih temeljem Pisma namjere koje su predstavnici vlasti u BiH potpisali.

Naglašeno je da je formiranje i funkcioniranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduvjet da se nastavi provedba reformi planiranih kroz aranžman s MMF-om i drugim financijskim institucijama s kojima BiH ima kreditne ugovore za koje nije okončana procedura ratifikacije u parlamentarnoj skupštini BiH.

Sugovornici su se suglasili da će razgovori o budućoj suradnji biti mnogo konkretniji nakon što bude okončan proces formiranja vlasti u BiH kako bi se o novim programima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa, koji je stopiran u lipnju 2018., iznosi oko 1,1 milijardu KM.  

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo