Bosna i Hercegovina     | 08.11.2019. 10:00 |

Generalni sekretar EANA-e Alexandru Ion Giboi posjetio FENA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Generalni sekretar Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Ion Giboi boravi u posjeti Sarajevu u okviru priprema za konferenciju EANA-e koja će se od 1. do 3. aprila iduće godine održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Konferencija, čiji je domaćin Federalna novinska agencija (FENA), okupit će predstavnike 32 vodeće evropske agencije i bit će najveći medijski događaj organiziran u BiH. Generalni pokrovitelj konferencije je Grad Sarajevo.

Giboi je s generalnim direktorom FENA-e, Elmirom Huremovićem razgovarao o organizacijskim i tehničkim  pripremama konferencije te posjetio redakciju Agencije.

Generalni sekretar EANA-e je podsjetio da je FENA najmlađa članica ove asocijacije koja okuplja vodeće novinske agencije iz 32 evropske zemlje.

- Činjenica da će FENA biti domaćin proljetne konferencije EANA-e 2020. godine pokazuje predanost menadžmenta Agencije vrijednostima EANA-e i daljnjem razvoju FENA-e - dodao je.

Kazao je i da je tokom posjete FENA-i, kada se susreo s novinarima i urednicima, primijetio razvoj, a posebno novu orijentaciju prema razvoju multimedijalnog servisa vijesti, što je novi standard u radu novinskih agencija.

Direktor FENA-e Elmir Huremović ocijenio da će održavanje konferencije u BiH doprinijeti isticanju značaja agencijskog novinarstva, ali i slobode medija u BiH i cijeloj jugoistočnoj Evropi.

- Ovo je najveći i najvažniji medijski skup ikada organiziran u BiH, jer nikada do sada u isto vrijeme i na istom mjestu u BiH nije bilo toliko važnih ljudi iz medijske zajednice. U saradnji s generalnim sekretarijatom EANA-e uradit ćemo sve da ovaj događaj opravda očekivanja - kazao je Huremović.

Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) osnovana je 1956. godine kao forum za saradnju i razmjenu informacija nakon konferencije u Strazburu. Čine je 32 novinske agencije koje promoviraju i poštuju autorska prava, pristup kvalitetnim informacijama, tehnološki razvoj i slobodu medija.

Federalna novinska agencija (FENA) je članica EANA-e od 2017. godine, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u toj alijansi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 18.03.2024. godine (ponedjeljak)

Najave događaja za 16.03.2024. godine (subota)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo