Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 18:11 |

ICMP donirao Medicinskom fakultetu laboratorijsku opremu za testiranje DNK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) donirala je Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu širok raspon laboratorijske opreme koja će unaprijediti kapacitete Zavoda za sudsku medicinu Univerziteta, saopćio je ICPM. 

Šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday je dekanesi Medicinskog fakulteta Semri Čavaljugi uručio prateću dokumentaciju za opremu koja uključuje DNK sekvencer, kompjuter za sekvenciranje, mini centrifugu i softver neophodan za pokretanje opreme.  

- Za Medicinski fakultet je jedna od najvažnijih zadaća unapređenje svih kapaciteta. Oprema donirana danas je od velikog značaja te će biti korišćena u nastavnom procesu za usvajanje novih savremenih znanja i širenje perspektiva, a studenti će se na ovaj način upoznati s najnovijim tehnologijama u genetici - rekla je dekanesa Čavaljuga.

Holliday je kazao da ICMP, u skladu sa svojim globalnim mandatom, sarađuje s vladama na razvijanju institucionalnih kapaciteta za učinkovito i nepristrano rješavanje pitanja nestalih osoba. Ova donacija slična je donaciji uručenoj Upravi federalne policije u avgustu ove godine, Institutu za sudsku medicinu RS-a 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine.

- Jedan od ICMP-ovih ciljeva je osnažiti tehničke forenzičke kapacitete u Bosni i Hercegovini, a donirana oprema će u tome pomoći - rekao je Holliday.

Istakao je da ICMP, uz podršku svojih donatora - EU, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i USAID-a, nastavlja podršku procesu pronalaženja i identifikacije osoba nestalih usljed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Ovakav pristup, utemeljen na zakonu i bez diskriminacije, već je donio izvanredne rezultate - rekao je Holiday.

Od 31.000 osoba registrovanih kao nestale 1995. godine u Bosni i Hercegovini, više od 23.000 su pronađene uz ICMP-ovu podršku. Takođe je istakao da će ICMP nastaviti pomagati vlastima Bosne i Hercegovine da pronađu preostalih 8.000 osoba za kojima se još traga.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!