Ekonomija     | 07.11.2019. 15:51 |

Otvoren 18. međunarodni sajam gospodarstva 'Brčko 2019'

FENA Saopćenje

BRČKO, 7. studenoga (FENA) - U organizaciji Gospodarske komore Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, u četvrtak je u bivšem Tržnom centru "Tropic" u Brčkom svečano otvoren 18. međunarodni sajam gospodarstva „Brčko 2019“, na kojem sudjeluje više od stotinu izlagača iz različitih gospodarskih grana.

Na otvaranju je nazočio i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je istaknuo važnost ovoga događaja za Distrikt i gospodarstvo.

- Zadovoljstvo je vidjeti na jednom mjestu veliki broj gospodarstvenika koji održavaju u životu ovo društvo. Naš je cilj da ovo ne bude samo mjesto gdje bi se vidjela ponuda iz gospodarstva Brčko distrikta BiH i okruženja, već i mjesto gdje će se razgovarati o načinima unaprjeđenja poslovnog ozračja- kazao je Milić.

Najavio je kako će se na Sajmu predstaviti i Program samozapošljavanja u gospodarstvu i poljoprivredi, koji je na prostoru Distrikta dao zadovoljavajuće rezultate, ali i pričati o konceptu poslovnih zona.

- Mi smo u fazi usvajanja zakona o poslovnim zonama i ovaj susret gospodarstvenika iskoristit ćemo i za prezentaciju tog zakonskog rješenja u formi nacrta, ali i razmjenu mišljenja -  kazao je Milić, dodajući da očekuje da će se u narednom razdoblju doći do jednog zakonskog rješenja koje će unaprijediti procedure kada su u pitanju ulaganja u Brčko distrikt BiH.

- Nadamo se da bi to mogla biti prekretnica koja će doprinijeti da gospodarski rast i razvitak u Distriktu poprime intenzivniji karakter - ocijenio je Milić.

Predsjednica Gospodarske komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić kazala je da su izlagači prepoznali važnost Sajma.

- S 18. međunarodnim sajmom gospodarstva ‚Brčko 2019‘ postali smo punoljetni, ali postajemo i ozbiljniji. Ovaj smo Sajam digli na mnogo višu razinu nego što je do sada bila. Imamo preko stotinu izlagača i kompletan sajamski prostor je popunjen. Izlagači su prepoznali važnost ovoga sajma, na kojem ostvaruju i poslovne kontakte - istaknula je Hadžajlić.

U okviru Sajma, u petak, 8. studenoga, u prostoru TC „Tropik“ održati će se i okrugli stol za mlade poduzetnike o temi "Od ideje do realizacije", kao i prezentacija prijedloga zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH, koje će prezentirati Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH.

 Sajam će trajati do 9. studenog, kada će se proglasiti i najuspješniji sudionik Sajma i dodijeliti priznanja i nagrade, navodi se u priopćenju Vlade Brčko distrikta BiH. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'