Ekonomija     | 07.11.2019. 14:39 |

U BiH nastavljen gospodarski rast po umjerenim stopama od oko tri posto godišnje

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - U Bosni i Hercegovini je nastavljen gospodarski rast po umjerenim stopama od oko tri posto godišnje, koje nisu dovoljne za bržu razvojnu konvergenciju, s obzirom na to da BiH dostiže tek 31 posto prosječne razine razvoja EU, istaknuto je danas tokom prezentacije o ključnim makroekonomskim neravnotežama u BiH, u okviru Međunarodne istraživačke konferencije „Makroekonomske neravnoteže i konveregcija sa EU“, koju je u Sarajevu u saradnji sa USAID-om organizovala Centralna banka BiH.

Rast se ostvaruje uz makroekonomske neravnoteže koje su izražene u odnosima s inozemstvom, na tržištu rada i uz dugoročno nepovoljnu strukturu investicija.

Visoka stopa strukturne nezaposlenosti, negativna demografska kretanja i niske stope sudjelovanja radne snage ograničavaju potencijalni rast gospodarstva u dugom roku, a učinak rada na potencijalni rast smanjivat će se zbog starenja stanovništva i iseljavanja. 

Deficit tekućeg računa platne bilance BiH i neto stanje međunarodnih ulaganja izlaze izvan okvira koji su indikatorima makroekonomskih neravnoteža u EU određeni kao održivi.

 - Ovo samo po sebi ne predstavlja ozbiljnu neravnotežu, jer je karakteristično za zemlje u razvoju, te je potrebno uzeti u obzir način finansiranja deficita – rečeno je, između ostalog, na konferenciji.

Naglašeno je da u BiH privatni sektor nije prekomjerno zadužen i nema indikatora unutarnjih neravnoteža koji bi ukazivali na prekomjernu domaću potražnju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

CBBiH - Ukupna novčana masa na kraju februara 2024. iznosila 35,98 milijardi KM

Anketa CBBiH - U ovoj godini ipak blagi pad inflacije u odnosu na 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'