Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 14:45 |

Crnadak: BiH opredijeljena da bude siguran partner u borbi protiv terorizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak otvorio je danas u Budimpešti dvodnevnu Regionalnu konferenciju za centralnu Evropu „Prevencija radikalizacije terorizma: Odgovori regionalne politike i smanjenje rizika“, koju organiziraju Ujedinjene nacije i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Ministar Crnadak konferenciju je otvorio zajedno s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i podsekretarom UN za borbu protiv terorizma Vladimirom Voronkovim. 

Crnadak je istaknuo da je BiH trajno opredijeljena da bude siguran partner u borbi protiv terorizma i da su oko tog cilja okupljene sve institucije i nadležne agencije na nivou BiH, kao i na nivoima Republike Srpske i FBiH.

On je naglasio da je Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta iz 2014. godine donio odlične rezultate i da u posljednje vrijeme nisu registrovani novi odlasci.

Ministar je takođe potvrdio da BiH ostaje član Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a. On je istakao da je za dugoročno rješavanje problema terorizma izuzetno bitna prevencija, odnosno sprečavanje radikalizacije kod mladih. 

Nakon svečane ceremonije otvaranja konferencije, ministar Crnadak je održao bilateralni sastanak s podsekretarom UN za borbu protiv terorizma Vladimirom Voronkovim. 

Tokom sastanka Crnadak je prenio opredjeljenje da BiH u okviru UN i njenih organizacija nastavi da daje doprinosi borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Takođe je potvrdio da će BiH učestvovati na istorijskom događaju Sedmica borbe protiv terorizma na visokom nivou koja će po prvi put biti održana sljedećeg ljeta u Njujorku - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Delegacija Biroa za borbu protiv terorizma Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u posjetu GPBiH

Više od 30 hiljada mladih učestvovalo u aktivnostima projekta 'Budućnost za mlade' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo