Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 14:02 |

Novina 'Preporod': Zlonamjerni komentari turističkih vodiča u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Islamska informativna novina "Preporod" analizira rad pojedinih turističkih vodiča u Sarajevu, koji zlonamjernim komentarima o Sarajevu kod turista ostavljaju utisak da se nalaze u vrlo problematičnom društvu, saopćeno je iz MINA-e.

Prema svjedočenju građana, koji su reagirali u Redakciji, pojedini vodiči, umjesto objašnjenja da je riječ o prvenstveno različitoj arhitekturi pored natpisa "Sarajevo Meeting of Cultures" opisuju Baščaršiju zaostalim dijelom Sarajeva, dodajući da je to "kultura kao u Libanu, Iranu, Sudanu…", a pokazujući u suprotnom pravcu prema Katedrali, turistima tumače da je to "zapadna kultura i civilizacija".

Druga svjedočenja ukazuju da pojedini vodiči pred Begovom džamijom objašnjavaju da su muslimani "na kamenu ispred džamije odsijecali glave", da je sahat-kula pokvarena, te da u Sarajevu nema više ni Srbina ni Jevreja.

- Mnogo je bolje i dalekosežnije govoriti o pozitivnim i dobrim stranama koje privlače turiste, jer, njih ne interesira politička situacija i to što imamo tri predsjednika, njih interesiraju zanimljivosti i ljepote, od pitke vode u česmama do Vrela Bosne i olimpijskih planina - navodi se u saopćenju MINA-e.

U "Preporodu" smatraju da vodiči ne bi trebali davati ocjene i procjene političke i tendenciozne naravi, pogotovo ne one koje su subjektivne i zlonamjerne, tim prije, što su učestale primjedbe na vodiče koji nemaju ni licencu, a nisu ni državljani BiH.

Na kraju saopćenja se ukazuje i na upozoravajuću vijest koja govori da je u centru Sarajeva, tačnije na Baščaršiji videom zabilježen rad nelegalnog turističkog vodiča iz Srbije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na FIN-u predstavljena Enciklopedije na bosanskom jeziku "Islam kroz hadise"

Predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš dolazi u posjetu u BiH

Obilježeno 20 godina postojanja Magazina za ženu i porodicu 'Bosanska Sumejja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom