Svijet     | 07.11.2019. 17:08 |

Stoltenberg: Evropa je u riziku ako Njemačka okrene leđa SAD-u

FENA Internet

BERLIN, 7. novembra (FENA) - Berlin ne smije zaboraviti ključnu ulogu Washingtona u omogućavanju ujedinjenja Evrope i Njemačke nakon Hladnog rata, izjavio je u četvrtak generalni sekretar  NATO-a Jens Stoltenberg, nakon što je njemački ministar vanjskih poslova nazvao ujedinjenje "poklonom iz Evrope".

Stoltenberg, kome se već pripisuju zasluge što je privolio skeptičnog američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostane predan NATO-u, nastoji da podsjeti Nijemce na američku predanost evropskoj sigurnoti, koja uključuje i zadržavanje američkih vojnika u Evropi.

- Reunifikacija Njemačke i Evrope bila bi nemoguća bez sigurnosnih garancija Sjedinjenih Država. Svaki pokušaj da se distancira Evropa od Sjeverne Amerike ne samo da će oslabiti tranatlansko savezništvo, nego i riskira podjelom same Evrope - izjavio je on na ceremoniji obilježavanja 20. godišnjice pada Berlinskog zida. 

Napetosti između Berlina i Washingtona porasle su pod Trumpovom vlašću, koji je povukao SAD iz niza međunarodnih sporazuma, čime je oslabio vanjsku politiku Evropske unije.

Naa samitu NATO-a u julu prošle godine, američki predsjednik optužio je Njemačku da je "talac" Rusije zbog njenog oslanjanja na ruske energente. Američki ambasador u Berlinu u augustu je nazvao slaba njemačka ulaganja u vojsku "uvredljivim".

 U članku objavljenom u 26 evropskih zemalja tokom vikenda, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pohvalio je Sjedinjene Države zbog pobjede nad Sovjetskim Savezom i stvaranje sigurnosnog okruženja koje je omogućilo razvoj EU.

Ponavljajući svoje ranije komentatre o onome što smatra američkom nepouzdanošću pod Trumpom, Maas je pozvao Evropsku uniju da se okupi kao sila koja će braniti kontinent.

Stoltenberg je, međutim, upozorio da, iako podržava napore na integraciji vojnih kapaciteta EU, blok, koji Britanija namjerava da napusti, nije zamjena za Sjedinjene Države, najveću svjetsku vojnu silu. 

- Evropska unija ne može braniti Evropu - kazao je.

Također je pozvao Evropu i Sjedinjene Države da zajednički rade na odgovoru na rastuću kinesku vojnu moć, naglašavajući naglo jačanje kineske mornarice i povećanje broja njenih projektila kojima se krše sporazumi o kontroli naoružanja iz vremena Hladnog rata, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom