Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

Saopćenje

KANTONALNA ORGANIZACIJA SDPBiH TUZLA

“Zločin u režiji Republike Srbije se nastavlja i u miru” 

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla oštro osuđuje sramotan i krajnje gnusan čin promocije „knjige“ Ilije Brankovića pod nazivom „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, kojom se na najgori mogući način i po ko zna koji put zadire u otvorenu i nikad preboljenu ranu Grada Tuzle i njenih građana. Smatramo da ovaj podli gest predstavlja nastavak zločinačke politike zvanične Srbije prema BiH koja se provodi i u miru.  

Objava ove „pisane riječi“, potpomognuta promocijom u režiji sljedbenika Miloševićeve, Karadžićeve i Mladićeve politike, je još jedan od pokazatelja da politika te zemlje prema ratnom zločinu i njenim izvršiocima ne jenjava i da se nema namjeru promijeniti. Podsjetit ćemo Vladu Srbije da je na Tuzlanskoj Kapiji, 25. maja 1995. godine, tačno u 20:55 sati ispaljena granata sa agresorskih položaja sa planine Ozren na glavnom okupljalištu u centru Tuzle koja je usmrtila 71 mladu osobu te ranila preko 200 nedužnih civila koji su taj dan i na ovom mjestu šetali, družili se i živjeli život. Napominjemo da je ovaj zločin jedan od najvećih ratnih zločina počinjenih nad civilima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i u historiji ovog Grada za što je njen nalogodavac i zločinac Novak Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora a koji je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje se još uvijek nalazi na slobodi.  

Pozivamo sve insitucije vlasti države Bosne i Hercegovine da učine sve da se ovaj neljudski gest osudi, da poduzmu sve mjere u cilju adekvatnog odgovora na ovu provokaciju, te da konačno pokrenu sve pravne mehanizme kako bi se ratni zločinac Novak Đukić isporučio BiH na odsluženje kazne zatvora. 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.