Svijet     | 07.11.2019. 12:40 |

Evakuisano 1.600 migranta iz dva improvizirana kampa u Parizu

FENA Internet

PARIZ, 7. novembra (FENA) - Francuska policija evakuisala je oko 1.600 migranata iz dva kampa na sjeveru Pariza, u jednoj od najvećih operacija čišćenja improviziranih kampova u posljednjih nekoliko godina.

Oko 600 policajaca ispratilo je izmještanje migranta  u prihvatne centre na području Pariza.

Ovaj potez dolazi dan nakon što je vlada predstavila niz mjera za suzbijanje ilegalne imigracije. Mnogi od migranata, koji uključuju porodice s djecom, porijeklom su iz Afganistana ili subsaharske Afrike.

Operacija je započela u vrijeme velikih pljuskova oko 06.00 sati ujutro u blizini Porte de la Chapelle, piše BBC.

Dva improvizirana kampa, koja su sačinjena od zaklona i šatora od cerada, bila su smještena ispod prelaza Boulevard Périphérique, obilaznice koja vodi oko glavnog grada.

Oni su među brojnim kampovima koji su se otvorili oko grada u posljednjih nekoliko godina.

Awa, 32-godišnja žena s Obale Slonovače, rekla je da je spavala u šatoru u Porte de la Chapelle otkako je stigla u Francusku prije godinu dana.

- Kiša je, hladno je. Ne znam kuda ću otići, ali drago mi je što ću ići jer ću večeras imati krov nad glavom - rekla je ona agenciji AFP.

U srijedu, ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner, rekao je da će 16.000 mjesta biti dostupno u tri nova migrantska centra, u nastojanju da spriječi migrante da osnuju nova naselja.

Također je rekao da će se svaki pojedinačni slučaj razmotriti, a namjeravaju povećati podršku tražiteljima azila čiji su slučajevi odobreni, a deportovati one kojima je uskraćena dozvola boravka, javlja Le Figaro.

Francuska je jedna od mnogih evropskih zemalja koja se bori protiv priliva ilegalnih migranata, a vlada je pod pritiskom da reaguje na politički izazov sve veće podrške krajnjoj desnici Marine Le Pen.

Nekoliko evropskih zemalja pooštrilo je svoju migrantsku politiku kao odgovor na priliv migranata u EU, koji je dostigao vrhunac u 2015. godini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo