Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 12:08 |

Završena sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. studenoga (FENA) – Vlada Federacije BiH odobrila je raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 434.547,61 maraka uplaćenih u Proračun FBiH u 2018. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Ta sredstva namijenjena su za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih, te za organiziranje i promociju dobrovoljnog darivanja krvi.

Na javni poziv, objavljen 3.3.2019. godine, stiglo je 87 prijava, od kojih je Komisija za ocjenu apliciranih projekata u razmatranje uzela 52, a na osnovu bodovanja sačinjena je rang-lista na kojoj se nalaze 32 korisnika.

U roku od 30 dana Federalno ministarstvo zdravstva zaključit će pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava, koji će sadržavati i odredbu o obavezi korisnika da, najkasnije do 31. 12. 2019. godine, dostave izvještaje o njihovom namjenskom utrošku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Federalna vlada je donijela odluke na osnovu kojih su lokalne ceste Zenica - Arnauti - Ribnica - Donji Kakanj (spoj s regionalnom cestom R-466) i Alibegovački most - Šivša - Mlinište - Lovački dom - Bejići - Ularice - Šumski dvor - Makljenovac - Vila (spoj s magistralnom cestom M-17) rasvrstane u regionalne ceste.

Vlada je usvojila izvještaj o izvršenju Proračuna FBiH za prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojem je navedeno da su prihodi, primici i financiranje iznosili 1.738,6 milijuna maraka, što je 64 posto planiranog. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, riječ je o povećanju za jedanaest posto ili za 167,5 milijuna maraka.

Porast je nastao zbog povrata kapitalnog transfera od 150,2 milijuna maraka, nakon što je odlukom Vlade FBiH od 31. 7. 2019 godine zatvoren namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata koji je bio izvan Jedinstvenog računa trezora.

Prihvaćena je informacija o kreditu EBRD-a za realizaciju projekta energetske učinkovitosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo, kao osnove za vođenje pregovora, te podržana inicijativu da kreditnim zaduženjem bude osigurano 8.000.000 eura za realizaciju tog projekta. Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je Kanton Sarajevo.

Usvojivši informaciju o planiranju, odobravanju i raspodjeli proračunskih sredstava za kazneno-popravne zavode, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo financija da svakom KPZ-u i Odgojno-popravnom zavodu Orašje dodijeli status proračunskog korisnika, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo