Ekonomija     | 07.11.2019. 11:01 |

U Sarajevu obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Međunarodna sedmica podizanja svijesti o prevarama u Bosni i Hercegovini  bit će obilježena od 18. do 22. novembra u Sarajevu, a prijave za učešće na različitim događajima su u toku.

Međunarodna inicijativa Sedmice podizanja svijesti o prevarama obilježava se širom svijeta u tom periodu, a ove godine,  prvi put, inicijativa će biti obilježena i u BiH u organizaciji revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte. 

Brojni događaji imat će za cilj otvaranje dijaloga o izloženosti finansijskom kriminalu, prevari i korupciji, njihovoj prevenciji i posljedicama, kao i izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.

Centralna konferencija bit će održana 18. novembra, a učešće su potvrdili ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Švedske, Eric Nelson i Johanna Strömquist, zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman, te šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Panel diskusije pod nazivom "Unapređenje investicijske klime kroz suzbijanje korupcije i prevare" i "Globalni trendovi i iskustva u borbi protiv korupcije" okupit će predstavnike međunarodnih organizacija i kompanija u BiH, kao i govornike iz regije i svijeta.

Tog dana bit će predstavljeni rezultati ankete "Percepcija studenata o prevari i korupciji u BiH", te će se i proglasiti pobjednik studentskog takmičenja "Reci NE prevari i korupciji svojim Instagram profilom!".

Program drugog dana okupit će eksperte iz oblasti cyber sigurnosti i kriminala, prevara u javnim nabavkama i zaštite zviždača, najavljeno je iz Deloittea.

Posebna pažnja u toku Sedmice podizanja svijesti o prevarama je posvećena mladima, te će u srijedu, 20. novembra, biti održana "Financial Crime Academy" za studente gdje će slušati predavanja i iskustva iz prakse, kao i dobiti certifikat o završetku akademije.

Ured Evropske unije organizirat će 21. novembra panel diskusiju uz učešće EU IPA stručnjaka o  izazovima u reformi vladavine prava u BiH.

Posljednji dan će obilježiti panel diskusija o temi "Prevara i korupcija u arbitražnom postupku", kao i webinar "Razlika između umanjenja porezne obaveze i izbjegavanja poreza i kako umanjiti rizik od pogrešne klasifikacije".

Cjelokupna manifestacija bit će održana pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a partneri i organizatori događaja uz Deloitte BiH su Ministarstvo sigurnosti BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Tu su još i GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Delegacija EU u BiH, Fondacija INFOHOUSE, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Ekonomski fakultet, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) i Udruženje Arbitri.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana