Regija     | 06.11.2019. 18:29 |

Maijatović osudila falsificiranje činjenica o zločinu na Tuzlanskoj kapiji

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  6. novembra (FENA) - Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, osudila je promoviranje knjige u ministarstvu odbrane Srbije koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji u Bosni i Hercegovini u  1995. godini, saopćeno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

 - Nažalost, ponovo svjedočimo još jednom pokušaju negiranja ili relativiziranja zločina u ratovima u bivšoj Jugoslaviji koje su okarakterizirali  kao takve Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i nacionalni sudovi za ratne zločine. Propagiranje falsifikata i dezinformacija u poslijeratnom kontekstu ozbiljno podriva sve napore na trajnom miru i pomirenju - izjavila je Mijatović.

 - Jučer je ministarstvo odbrane Srbije organiziralo promociju knjige koja falsificira činjenice o ratnom zločinu koji je odnio 71 život na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. Umjesto pružanja javne platforme za propagiranje stavova koji negiraju ratne zločine, politički čelnici i predstavnici u Srbiji moraju intenzivirati rad na borbi protiv imuniteta za ratne zločine, pružiti civilnim žrtvama rata pravične reparacije i podržati napore pomirenja u regiji u skladu s preporukama koje su dali moji prethodnici vlastima u Srbiji. Iskreno suočavanje s prošlošću od suštinskog je značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju među zajednicama.  Moje je duboko uvjerenje da mlade generacije u toj zemlji i u regiji zaslužuju da budu uvedene u duh mira, tolerancije i uzajamnog poštovanja - izjavila je povjerenica Mijatović, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo