Svijet     | 06.11.2019. 15:53 |

Iran kratko zadržao inspektoricu IAEA-e, oduzeli joj putne dokumente

FENA Internet

BEČ/PARIZ, 6. novembra (FENA) - Iran je na kratko zadržao inspektoricu UN-ove agencije za atomsku energiju u Islamskoj Republici i oduzeo joj putne dokumente, saopćili su u srijedu diplomate upoznati s radom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a neki su to opisali kao uznemiravanje.

O ovom pitanju trebalo bi razgovarati na sastanku 35-članog Odbora guvernera IAEA-e u četvrtak sazvanom u kratkom roku za raspravu o "dvije sigurnosne mjere" koji nisu navedene u dnevnom redu, a koji je objavljen u ponedjeljak.

- Agencija želi pokazati koliko ozbiljno shvataju ovo. To je potencijalno štetni presedan - rekao je jedan zapadni zvaničnik, prenio je Reuters.

Čini se da je incident prvi takve vrste nakon što je 2015. godine postignut značajan dogovor Teherana s glavnim silama, i uvođenjem ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Ovo dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Irana i Zapada, pri čemu je Teheran kršio ograničenja sporazuma, korak po korak, kao odgovor na povlačenje Washingtona iz sporazuma i obnavljanja sankcija. IAEA je također u prelaznoj fazi, s novim šefom koji bi na dužnost trebao stupiti sljedećeg mjeseca.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo