Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 14:23 |

Obuća: Poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama prioritet

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. novembra (FENA) - Kantonalna bolnica Goražde i Dom zdravlja "dr. Isak Samokovlija" suočeni su s problemom nedostatka ljekara specijalista, upozorili su nedavno iz tih zdravstvenih ustanova.

Direktor goraždanskog Doma zdravlja Edin Čengić podsjetio je da je samo u posljednje dvije godine tu ustanovu napustilo sedam ljekara, od kojih dvoje specijalista. Zabrinutost zbog trenda odlaska ljekara i medicinskog kadra iz BPK izrazili su i Stručno vijeće i menadžment Kantonalne bolnice u dopisu upućenom kantonalnoj Vladi koja je zadužila upravne odbore i menadžment da prilikom zasnivanja radnog odnosa vode računa o poštivanju zakonskih procedura te da prilikom zaposlenja daju prednost visokoobrazovanim kadrovima.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglašava da je poboljšanje uslova u goraždanskim zdravstvenim ustanovama prioritet, kao i statusa uposlenih.  

- Pored potpisanog Kolektivnog ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, koji je naš kanton prvi potpisao u FBiH, Vlada i kroz nabavku neohodne opreme za rad nastoji poboljšati uslove rada u ovim zdravstvenim ustanovama s ciljem što kvalitetnijih pružanja usluga građanima. Poznato je da imamo potrebu za deficitarnim kadrom, pogotovo doktorima specijalistima i u Vladi se trudimo da uvedemo mjere i ispoštujemo ih do kraja kako bi se to stanje popravilo - istakla je Obuća.

Dodala je da Vlada daje punu podršku prijemu doktora specijalista, za što je objavljen javni konkurs.

- Bolnici je naloženo da prilikom prijema u radni odnos u potpunosti poštuje uredbu koju je donijela Vlada FBiH i kantonalna vlada te odredbe Izmjena i dopuna Zakona o radu i podzakonskih akata, u kojima je propisano da nema prijema bez konkursne procedure. Najvjerovatnije ćemo odobriti specijalizaciju za četiri ljekara opšte prakse u Kantonalnoj bolnici po zahtjevu UO ove zdravstvene ustanove - kazala je ona.

Premijerka BPK Goražde ističe da je pored obezbjeđenja kadra, prioritet i nabavka prijeko potrebne opreme. Navodi da je usvojena odluka o nabavci dva neophodna frižidera za transfuziju krvi čija je vrijednost viša od 10.000 KM, dok bi na slijedećoj sjednici Vlade trebala biti razmatrana i Odluka o davanju saglasnosti za pokretanje postupka nabavke ručki za endoskopski aparat čija je vrijednost oko 28.000 KM te Odluka o isplati novčanih sredstava za tu namjenu.

- Dakle, aparat već postoji u JZU "Kantonalna bolnica" Goražde, ali je neophodno nabaviti ovu dodatnu opremu kako bi se stavio u funkciju - podvukla je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana