Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 14:33 |

Mahmutbegović traži hitne izmjene i dopune Krivičnog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović traži da se hitno donesu izmjene i dopune Krivičnog zakona zbog svakodnevnog narušavanja opće sigurnosne situacije u Federaciji i BiH, pojave najtežih oblika ugrožavanja ljudskih života i teških oblika krađa, razbojništava i nanošenja materijalne štete javnim i privatnim dobrima.

Smatra zabrinjavajućim porast činjenja teških krivičnih djela nad ženama i djecom, koja u posljednje vrijeme završavaju sa veoma tragičnim posljedicama.

U vezi s tim, Mahmutbegović od Federalnog ministarstva pravde zahtijeva hitno pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna postojeće zakonske regulative ili donošenja nove koja će adekvatno sankcionisati počinioce takvih teških krivičnih djela, u najboljoj vjeri da će svakako preventivno djelovati na eventualne buduće počinioce.

- Ono što trenutno nedostaje našem društvu jeste adekvatna sankcija i sistematski rad na prevenciji jer smo, nažalost, također, svakodnevno svjedoci nasrtaja na živote i imovinu naših građana. Svjedočimo i vrlo deprimirajućim izbjegavanjima pravde, nedostatnoj konciznosti zakonskih rješenja, te neadekvatnim izrečenim kaznama. Sve to zajedno dovodi do širenja nesigurnost i straha kod građana, što dodatno podriva sigurnosne strukture i državu u cjelini odnosno njenu sposobnost i moć da zaštiti svoje građane i imovinu - saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice FBiH.

Također, skrenula je pažnju da se svakodnevno usložnjava i sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo, te apelira na Vladu Kantona Sarajevo i ostale kantonalne institucije da ulože dodatne napore za osiguranje reda i zakona u glavnom gradu naše države.

Zaključila je da država mora pokazati poseban senzibilitet prema ženama i djeci koji su u posljednje vrijeme bili žrtve izrazito tragičnih i zabrinjavajućih dešavanja sa teškim oblicima ranjavanja, traumatiziranja i na kraju smrtnim ishodom.

Zbog kompleksnosti ove problematike i neophodnosti hitnog rješavanja sigurnosnih izazova sa kojima smo svakodnevno konfrontirani, Mahmutbegović je pozvala sve relevantne institucije i ustanove, kao i predstavnike akademske zajednice da se uključe u procese donošenja zakonske regulative koja će vratiti i učvrstiti poljuljano povjerenje građana Federacije i Bosne i Hercegovine u organe i institucije sistema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku (VIDEO)

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku

Čampara traži parlamentarnu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom