Svijet     | 06.11.2019. 12:49 |

Pariški sporazum proglašen 'ireverzibilnim' nakon američkog povlačenja

FENA Internet

PEKING, 6. novembra (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu su proglasili Pariški porazum "ireverzibilnim" nakon što su Sjedinjene Države objavile zvanično povlačenje iz tog klimatskog sporazuma.

U zajedničkom saopćenju dvojice čelnika priznaje se da "gubitak biodiverziteta i klimatske promjene prijete svjetskom miru i stabilnosti" i da su se Kina i Francuska obavezale da zajednički rade na bavljenju klimatskim promjenama.

Macron je izjavio u srijedu tokom trodnevne posjete Kini da "žali" zbog izbora koji su učinile "neke druge" zemlje da se povuku iz sporazuma. On je, ipak, kazao da smatra odluku o povlačenju iz sporazuma "marginalnim izborom".

- Kada se Kina, Evropska unija i Rusija, koje su ratificirale Pariški sporazum prije nekoliko sedmica, čvrsto obavežu na njegovu provedbu, izolirane odluke nekih drugih zemalja nisu dovoljne da promijene kurs svijeta. Takve odluke samo ih marginaliziraju - izjavio je Macron na zajedničkoj konferenciji s Xijem, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Orban i Macron sastaju se u Parizu uoči samita EU posvećnog pridruživanju Ukrajine bloku

Bećirović dobio podršku Macrona za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta BiH

Plenković i Macron za zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'