Sport     | 08.11.2019. 11:23 |

Sutra u Tuzli 24. međunarodni plivački miting ''Samir Ćirak-Ćiro''

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Plivački klub ''Zmaj-Alpamm'' iz Tuzle u subotu, 9. novembra,  organizuje 24. međunarodni plivački miting ''Samir Ćirak-Ćiro'' u znak sjećanja na žrtve masakra i stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji 1995. godine, i pogibiju jednog od najboljih plivača ovog kluba i Bosne i Hercegovine Samira Ćiraka-Ćire.

Kao potvrda uspješnosti i značaja ovog mitinga i kao svojevrsno priznanje organizatoru, miting "Samir Ćirak Ćiro" uvršten je na LEN (Evropska plivačka federacija) kalendar takmičenja (LEN swimming calendar), koji okuplja najprestižnija evropska plivačka takmičenja.

Ovo takmičenje je postalo tradicionalno, te pored najkvalitenijih plivača iz BiH, okuplja i vrhunske plivače iz inostranstva (preko 300 plivača iz preko 20 plivačkih klubova).

 S vremenom postao je jedan od najjačih međunarodnih plivačkih takmičenja koje se održava u našoj zemlji. Svake godine u Tuzlu dolaze plivači iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, drugih zemalja, kao i plivači iz svih bh. klubova. Ovo je ujedno i najjstarije plivačko takmičenje u BiH i jedno od najstarijih u regionu.

 Takmičenje se odvija po uzrasnim kategorijama, a tradicionalna utrka mitinga je 100 metara delfin stilom, tehnika u kojoj je najbolje rezultate postizao Samir Ćirak. Ta trka se posebno i nagrađuje, kao i najvrijedniji rezultat po tablicama FINA-e. Prva tri takmičara u svim disciplinama dobijaju medalje. Pehari se dodjeljuju za najvrijedniji rezultat (zbir bodova četiri najbolje trke) u svakoj kategoriji za muškarce i žene, kao i pobjedniku memorijalne utrke 100m delfin u svakoj kategoriji za muškarce i žene. Ekipni pehari za tri najuspješnije ekipe.

 Ove godine očeku se rekordan broj plivača i klubova iz zemlje i inostranstva. Ono što je i posebno bitno na ovom takmičenju, jeste da naši mladi plivači, vide na djelu i vrhunske plivače i u takmičenju sa njima ostvare svoje najbolje rezultate. Možemo se pohvaliti i činjenicom da su na našem mitingu učestvovali i plivači koji su izborili nastupe u finalima evropskih prvenstva i na olimpijskim igrama.

 Cilj ovog takmičenja je, prije svega, nastavljanje tradicije organizovanja jednog jakog međunarodnog plivačkog turnira u Tuzli i Bosni i Hercegovini, ali i održavanje uspomene na stradanje tuzlanske mladosti, saopćeno je iz PK Zmaj-Alpamm Tuzla. 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'