Bosna i Hercegovina     | 06.11.2019. 11:14 |

Fondacija SHL- Četvrt vijeka mladi doprinose razvoju civilnog društva u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. novembra (FENA) - Fondacija Schüler Helfen Leben Sarajevo (SHL) obilježit će u četvrtak u Pozorištu mladih Sarajevo 25. rođendan - četvrt vijeka otkako mladi, kroz aktivnosti te fondacije, doprinose razvoju civilnog društva u BiH.

Najavljeno je i promoviranje diplomanata treće generacije SHL-ove Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, te obilježavanje 20 godina rada Trening centra SHL House.

- U SHL-u su odlučili taj događaj, u duhu te organizacije, učiniti življim i zanimljivijim. Realizaciji te zamisli ogroman doprinos su dali mladi glumci, dramaturzi i reditelji iz Altteatra Sarajevo prikazavši historijat i ispričavši priču o SHL-u, kroz multimedijalnu predstavu – navode iz Fondacije.

Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život) usmjerena je na stvaranje uvjeta za napredak mladih u Bosni i Hercegovini kroz razvijanje kapaciteta mladih, da bi postali društveno angažirani i uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama.

SHL-ova priča započinje 1993. godine, kad su njemački učenici pokrenuli akciju pomoći vršnjacima u tad ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Od skromnih početaka kao humanitarna organizacija, SHL je izrastao u omladinsku fondaciju s fokusiranim programskim djelovanjem u nekoliko područja. Sjedište Fondacije je u Berlinu. Jedino predstavništvo izvan Njemačke je ured u Sarajevu, osnovan 1994. godine. SHL Sarajevo djeluje u Bosni i Hercegovini kroz programe Razmjene mladih - razmjena učenika između škola iz BiH i škola iz Njemačke; Omladinsko obrazovanje - neformalno obrazovanje mladih; Omladinska politika - izgradnja kapaciteta mladih u nevladinom sektoru; Akademija za mlade lidere u civilnom društvu - intenzivni program obrazovanja mladih lidera; SHL kuća - trening centar.

Kroz programe u 2018. godini prošlo je više od 1.000 mladih iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' na Martovskom festivalu u Beogradu

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Najave događaja za 26.03.2024. godine (utorak)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom