Svijet     | 05.11.2019. 19:33 |

Francuska zabrinuta novim iranskim potezima za obogaćivanje urana

FENA Internet

PARIZ, 5. novembra (FENA) - Francuska je zabrinuta iranskom namjerom da umanji svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog sa svjetskim silama, ali Pariz ostaje otvoren za nove razgovore o iranskom dugoročnom programu i regionalnoj sigurnosti, izjavila je u utorak glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll.

- Današnja iranska objava da ojača kapacitete za obogaćivanje urana u suprotnosti je sa sporazumom iz Beča, koji striktno limitira aktivnosti na tom polju - izjavila je von der Muhll novinarima na brifingu za medije.

- Čekamo naredni izvještaj naših partnera iz IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) o iranskim objavama i aktivnostima - kazala je.  

Francuska, Britanija i Njemačka - tri evropske potpisnice nuklearnog sporazuma - ostaju predane sporazumu i traže od Irana da  "u potpunosti poštuje svoje obaveze i sarađuje  s IAEA, kako na osnovu nuklearnog sporazuma, tako i na polju ostalih obaveza iz domena nuklearne energije - kazala je glasnogovornica. 

Iranski predsjednik Hassan Rouhani tokom dana je izjavio da će Iran početi da ubrizgava gas u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje urana Fordow, komplicirajući napore evropskih sila da spase nuklearni sporazum iz 2015. koji je potpisao i ondašnji američki predsjednik Barack Obama, i nakon koga je Teheran umanjio svoje kapacitete za obogaćivanje urana u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

Predsjednik Donald Trump povukao je, ipak, SAD iz sporazuma i ponovo je uveo sankcije Iranu.

U odmazdi za američke poteze, Islamska Republika je počela kršiti dogovorene parametre svojih nuklearnih kapaciteta u maju i zatražila je od evropskih potpisnica sporazuma da joj pomognu u korištenju ekonomskih benefita sporazuma, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana