Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 19:44 |

Članovi Kolegija Predstavničkog doma BiH razgovarali s šeficom Misije OSCE u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Predsjedavajući i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić te Nebojša Radmanović i Borjana Krišto razgovarali su danas u Sarajevu sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o velikom broju pitanja u kojima se realizira saradnja između BiH i OSCE-a.

Razgovarano je o izbornom zakonodavstvu i unapređenju izbornog procesa, vladavini prava, obrazovanju, slobodi govora, spolnoj jednakosti, ali i o pitanjima ljudskih prava koja su u uskoj vezi s pitanjem migracija.

Govoreći o zastoju u radu Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Zvizdić istaknuo je da nema novih pomaka u otklanjanju zastoja, ali je izrazio nadu da će se kroz dijalog doći do približavanja stavova.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da se dodatno angažiraju u traženju rješenja, a kao osnovu koja može rezultirati napretkom i otklanjanjem blokade naglasio je nužnost vladavine prava čiji je izostanak, kako je dodao, korijen svih problema s kojima se suočavamo. 

Dopredsjedavajuća Borjana Krišto podsjetila je na nužnost primjena odluka Ustavnog suda kojima se van snage stavljaju pojedine odredbe Izbornog zakona, ocjenjujući da su izmjene tog zakonskog rješenja u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH.

Istaknula je da se članovi Kolegija Predstavničkog doma trude da svoj posao obavljaju koliko ga mogu raditi, ali da će do stvarnog pomaka biti potreban širi dogovor i kompromis ključnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini.

Dopredsjedavajući Nebojša Radmanovića smatra da se osjeća se veliki pritisak koji bh. građani trpe zbog migrantske krize, napominjući da se radi o problemu koji BiH sama ne može riješiti zbog čega je pozvao međunarodne institucije da u tom procesu pruže neophodnu pomoć.

Ukazao je i na na nužnost izmjena u izbornom procesu u smislu uvođenja digitalizacije glasanja što je obiman posao koji domaće institucije ne mogu same završiti, a važan je za daljnju demokratizaciju Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, u pripremi je poseban memorandum o razumijevanju između Misije OSCE u BiH i Parlamentarne skupštine BiH kojim će se nastojati urediti zajednički rad na izradi strateških dokumenata i utvrđivanje zajedničkih ciljeva.

Kavalec je najavila pojačan angažman Misije na poboljšanjima zakonskih akata u oblasti parlamentarnog nadzora, sukoba interesa, ali i unapređenju tekstova poslovnika o radu doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti intenzivno rađeno na rješenjima kojima se povećava učešće javnosti u zakonodavnom procesu i doprinosi većoj participaciji građana u kreiranju i donošenju zakona, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta