Svijet     | 05.11.2019. 18:22 |

Erdogan će obaviti telefonski razgovor s Trumpom uoči posjete Washingtonu

FENA Internet

ANKARA, 5.  novembra (FENA) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da će telefonski razgovarati s američkim kolegom Donaldom Trumpom prije nego što donese odluku o posjeti Washingtonu u narednoj sedmici.

- Obavit ću telefonski razgovor s Trumpom i donijet ću konačnu odluku nakon toga - izjavio je Erdogan novinarima u parlamentu, prenosi turska državna televizija TRT.

Trump je pozvao Erdogana u Bijelu kuću 13. novembra.

Turskog čelnika iziritirala su dva glasanja u američkom Zastupničkom domu 29. oktobra koja priznaju masovna ubistva Armena prije jednog stoljeća kao genocid i pozivaju na uvođenje sankcija Turskoj zbog njene ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

Ankara odbacuje korištenje termina genocid koji opisuje protjerivanja i ubistva skoro 1,5 miliona Armenaca tokom Prvog svjetskog rata u Otomanskom carstvu, čija je državnopravna nasljednica Turska.

- Oni su donijeli odluke u svom parlamentu koje su ništavne i nevažeće za nas - izjavio je Erdogan.

Uprkos napetostima između dvije NATO saveznice u brojnim pitanjima, uključujući tursku nabavku ruskog raketnog sistema zemlja-zrak S-400 i uvijek prisutnu prijetnju američkih sankcija, dvojica čelnika očigledno imaju srdačne odnose.

Oni su imali telefonski razgovor 6. oktobra nakon koga je Bijela kuća objavila zapanjujući obrat u svojoj politici u Siriji povlačeći američke vojnike i napuštajući sirijske kurdske partnere kako bi otvoriia put za tursku ofanzivu tri dana kasnije.

Komentirajući nedavne izljeve antiturskog raspoloženja u SAD-u, Erdogan je izjavio: "Oni koji nam prijete sankcijama očigledno ne znaju da je Allah jedina sila koja nam može uvesti sankcije", prenosi dpa.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana