Bosna i Hercegovina     | 05.11.2019. 16:28 |

Certifikat o završenom kursu znakovnog jezika za uposlenike Opće bolnice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Certifikat o  završenom kursu znakovnog jezika, kojim se sporazumijevaju gluhe i nagluhe osobe, danas je dobilo četrdeset uposlenika Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo.

Kurs je vodila Jasminka Proho iz Udruženja gluhih Kantona Sarajevo, inače tumač znakovnog jezika, a pomogle su i Fikreta Čičak i  Merima Pamuk  iz tog udruženja, koje su bile zadužene za praktične vježbe.

Kurs učenja znakovnog jezika je trajao dva mjeseca, a realiziran je u okviru pilot projekta implementacije Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom, kojeg ova zdravstvena ustanova provodi u saradnji  sa Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ), saopćeno je iz Opće bolnice.

Voditeljica kursa Proho je  istakla veliku zainteresiranost osoblja Opće bolnice za edukaciju, te da su polaznici kursa uspješno savladali osnove znakovnog jezika koji će im pomoći u normalnoj komunikaciji sa gluhim pacijentima. Dodala je da je sretna je i što će gluhi pacijenti sada biti opušteniji jer će znati da ih ljekar ili medicinska sestra razumije i da  će moći direktno komunicirati i izgraditi uzajamno povjerenje koje je važan faktor u procesu liječenja svakog pacijenta.

Certifikat za znakovni jezik dobila je dugogodišnja medicinska sestra Mersiha Muhović koja je kazala da je edukacija protekla odlično i da se lično osjeća sigurnije jer će se moći sporazumijevati sa pacijentima oštećenog sluha.

Dr. Jasmina Šlaku također je završila ovaj kurs, a posebno je pohvalila kreativnu instruktoricu koja je zainteresirala  sve polaznike i na zanimljiv način prenijela svoje znanje.

- Napravili smo  mali korak kojim ćemo ući u veliki projekat razumijevanja naših pacijenata, koji su gluhe i nagluhe osobe - rekao je direktor Opće bolnice Zlatko Kravić koji je  najavio da će ova zdravstvena ustanova biti  u svim segmentima prilagođena osobama s posebnim potrebama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambulanta za terapiju bola Opće bolnice olakšava pacijentima terete hronične boli

Opća bolnica - Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake

Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uručen međunarodni certifikat ISO 9001:2015

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'