Svijet     | 05.11.2019. 15:35 |

Premijeri V4 razočarani: EU poslala negativan signal Zapadnom Balkanu

FENA Mladenka Krilic

PRAG, 5. studenoga (FENA) - Premijeri zemalja članica Višegradske skupine (V4) na sastanku pred današnji summit zemalja prijatelja kohezije u Pragu upozorili su da su razočarani zato što je Europska unija poslala negativan signal Zapadnom Balkanu kada u listopadu nije dozvolila početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije o članstvu.

Oni su ocijenili da bi taj pogrešan signal moglo da ublaži ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

-Svi smo razočarani. Ali ako nismo počeli pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je da ubrzamo pregovore sa zemljama s kojima smo pregovore otpočeli. Tu odluku možemo da kompenziramo ili ublažimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom ubaciti u ekstra veliku brzinu. Da ne bude problema sa daljim proširenjem - kazao je na konferenciji za novinare nakon uvodnog sastanka premijera V4 mađarski premijer Viktor Orban.

Slovački premijer Peter Pellegrini je kao i češki premijer Andrej Babiš ili mađarski Viktor Orban izrazio razočaranje zbog toga što Sjeverna Makedonija i Albanija nisu ni sada dobile mogućnost da otvore pregovore, a upozorio je da su one tri zemlje, stare članice EU, koje su se najviše borile protiv proširenja na Zapadni Balkan, ogadile građanima regije europsku integraciju, javlja Beta.

-Ozbiljno se plašim da li će građani tih zemalja još uvijek imati volje da sprovode u svojim zemljama teške reforme koje iziskuje ulazak u EU ili će na kraju perspektivu vidjeti u suradnji s Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Bila je to suštinska velika greška jer ja mislim da je proširenje za EU investicija. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, nego i u sigurnosti- kazao je slovački premijer Pellegrini.

On je naglasio da će Slovačka i druge zemlje V4 uvek biti na strani zemalja Zapadnog Balkana i podržavat će ih i motivirati da čine sve za ulazak u europske strukture.

Premijeri Višegradske skupine u utorak u Pragu vijećaju u okviru Skupine prijatelja kohezije koja okuplja 17 zemalja, uglavnom iz Srednje i Južne Europe, s ciljem da koordiniraju napore da u novom višegodišnjem proračunu EU ostanu dovoljna sredstva za kohezione fondove i one dotacije koje pomažu da se izravnaju razlike u bogatstvu europskih regija.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo