Svijet     | 05.11.2019. 15:16 |

Izraelski Vrhovni sud potvrdio naređenje o deportaciji direktora HRW-a

FENA Internet

JERUSALEM, 5. novembra (FENA)   Izraeski Vrhovni sud danas je potvrdio naređenje o deportaciji direktora Human Rights Watcha (HRW), Omara Shakira, na okupiranim Palestinskim teritorijama zbog njegove navodne podrške grupi za bojkot Izraela, BDS.

- Izraelski Vrhovni sud potvrdio je moju deportaciju zbog mog zalaganja za ljudska prava. Odluka je sada na izraelskoj vladi; imam na raspolaganju 20 dana da odem, i oni bi se u tom slučaju pridružili zemljama kao što su Iran, Sjeverna Koreja i Egipat u blokiranju pristupa zvaničniku HRW-a. Mi nećemo stati. Mi također nećemo biti posljednji kojima će se tio desiti - navodi  Shakir u tweetu.

Izraelska grupa za ljudska prava, B’Tselem, saopćila je u tweetu da izražava solidarnost s direktorom HRW-a.

- Napori da se prikrije okupacija i ušutkaju kritike osuđeni su na propast. Ova odluka savršeno pokazuje stanje stvari u najvišoj sudskoj instituciji u Izraelu - ne vladavinu prava nego pravnu propagandu u službi okupacije. U suštini, presuda Vrhovnog suda zakonsko je odobrenje za sužavanje ionako uskog prostora u Izraelu za protivljenje okupaciji. Decenijama je takav prostor nepostojeći za Palestince, sada će biti i dodatno sužen za međunarodne aktere, a uskoro također i za Izraelce - navodi u tweetu izvršni direktor  B’Tselema, Hagai Eiad, prenosi palestinska novinska agencija WAFA .

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Izrael intenzivno bombardirao jug Gaze

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo