Kultura     | 05.11.2019. 15:02 |

Zajednica izdavača u BiH poziva Nobelov komitet da opozove nagradu Handkeu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini uputila je otvoreno pismo u kojem poziva Nobelov komitet za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da opozove nagradu austrijskom piscu Peteru Handkeu jer dijelom književnog opusa i javnim istupima negira zločin i opravdava zločince.

U pismu ističu da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice.

U pismu Zajednica izdavača/nakladnika u BiH naglašava da je Handke javno stao u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca, negirajući, opravdavajući ili relativizirajući njihova monstruozna djela.

- Smatramo da ima još dovoljno vremena da se nagrada opozove prije svečanog proglašenja. Proteklo je dosta vremena od izbora dobitnika i svakako je iz medija i diplomatskih reakcija pristiglo dovoljno informacija i poticaja da se sve sagleda u novom svjetlu – ističe se u pismu.

Želja Zajednice izdavača/nakladnika u BiH je da ohrabri Nobelov Komitet za dodjelu nagrade da svoju odluku ozbiljno preispita, podsjećajući da takav čin ne bi bio presedan, jer se takva situacija već desila.

Podsjećaju da danas, na dan slanja otvorenog pisma, u posjetu Sarajevu stižu princeza Victoria i princ Daniel od Švedske, te zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, dokazani prijatelji BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izdavači iz Bosne i Hercegovine na Sajmu knjiga u Beogradu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana